bezár
 

irodalom

2011. 01. 13.
Vers e-mailben Eminescu román költőtől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is e-mailben küldött verssel hívja fel a figyelmet Mihai Eminescu (1850-1889) román költő születésnapjára, január 15-re a budapesti Román Kulturális Intézet és szegedi fiókintézete.

prae.hu

Bartha Csaba, az intézet igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy pénteken este küldik el mintegy 500 címre Budapesten és több mint 200-ra Szegeden Eminescu Száz árbocból (Dintre sute de catarge) című költeményét románul, valamint Kányádi Sándor, Jékely Zoltán, Kacsó Sándor és Franyó Zoltán fordításában magyarul.

Aki szombat reggel kinyitja levelezését, megtalálhatja a verset eredetiben és négy magyar változatban, s ezzel egy percet adózhat a XIX. századi román költészet nagyja emlékének - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Eminescu műveit szinte valamennyi európai nyelvre lefordították, magyarul - alighanem egyedülálló módon - összes verse megjelent olyan költők tolmácsolásában, mint Áprily Lajos, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Kálnoky László.

Mihai Eminescu életműve - bár csak 39 évet élt - döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására. A romantikus költő ugyanahhoz a nagy irodalmi családhoz tartozott, mint Petőfi Sándor vagy Madách Imre. Verseken kívül novellákat, drámákat és publicisztikát is írt.

Első megjelent irodalmi alkotása egy verses köszöntő volt, amely
1866-ban egy alkalmi emlékfüzetben látott napvilágot, de költővé a
Convorbiri literare című folyóirat avatta, a lapnak 1869-től volt
munkatársa. Életében egyetlen kötete jelent csak meg, 1883-ban
Költemények címmel.

Mihai Eminescu verseit, cikkeit elsősorban folyóiratokban publikálta. Életműve nagy része - mintegy 15 ezer oldal - kéziratos anyagban maradt fenn, és csak halála után jelent meg nyomtatásban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés