bezár
 

zene

2011. 01. 12.
Jazz Masters-díjat kapott a Marsalis család
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Egyesült Államok legmagasabb dzsesszkitüntetését kapta Ellis Marsalis Jr. és négy fia: a család a Nemzeti Alapítvány a Művészetekért (National Endowment for the Arts) elnevezésű szervezet idei Jazz Masters-díját vehette át.

prae.hu

A Jazz Masters program 1982-es beindítása óta most fordult elő először, hogy egy csoport is megkapta az elismerést.

Marsaliséken kívül még Hubert Laws fuvolás, David Liebman szaxofonos, Johnny Mandel zeneszerző, zenei rendező, valamint Orrin Keepnews lemezproducer részesült Jazz Masters-díjban a kedd esti ceremónián és koncerten a New York-i Lincoln Centerben.

A 76 éves zongorista, Ellis Marsalis New Orleansban született. Oktatóként nemcsak saját fiait támogatta, de olyan későbbi sztárok útját is egyengette, mint Harry Connick Jr. zongorista-énekes vagy Terence Blanchard trombitás.

A Marsalis család feje a díjátadón azt mondta, számára azért is különleges ez az elismerés, mert a nyolcvanas években tagja volt a Jazz Masters odaítéléséről döntő bizottságnak.

A Marsalis családban a Lincoln Center zenekarát is vezető Wynton Marsalis trombitán játszik, Branford tenor szaxofonon, Delfeayo harsonán, a legfiatalabb, Jason pedig ütőhangszereken. Ők öten Jason szerzeményét, az At The House, In Da Pocket című számot játszották el együtt az ünnepi alkalommal.

Wynton a Lincoln Center Jazz Orchestra élén 2009-ben fellépett a Budapest Kongresszusi Központban, Branford pedig 2005-ben a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral közösen játszott a Művészetek Palotájában.

Wynton egyébként 1983-ban a zene történetében elsőként és a mai napig egyetlenként Grammy-díjat kapott komolyzenei (Trumpet Concertos) és dzsesszlemezéért (Think of One) is. A bravúrt 1984-ben megismételte. 1997-ben ismét történelmet írt, hiszen ő lett az első dzsesszmuzsikus, aki Pulitzer-díjat kapott, a Blood on the Fields című dzsesszoratóriumáért.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés