bezár
 

irodalom

2011. 01. 12.
A magyar kultúra napja: Miskolcon kiemelt programok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miskolc kulturális intézményei kiemelt programokkal ünneplik a magyar kultúra napját, amelynek jelentős eseménye lesz a Kölcsey-emléktábla megkoszorúzása - mondta Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere (Fidesz) szerdai programismertető sajtótájékoztatóján.

prae.hu

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a borsodi megyeszékhelyen 1997. január 22-én, a magyar kultúra napján avatták fel Kölcsey Ferenc emléktábláját azon a házon, ahol a hagyomány szerint a költő 1830-ban egy ideig lakott - a programsorozat itt kezdődik január 21-én, pénteken koszorúzással.

Kákóczki András, a miskolci önkormányzat kulturális osztályának vezetője hozzátette: a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány immáron kilencedik alkalommal adja át a helyi művészeket, valamint a kultúrát támogató mecénásokat kitüntető Múzsa Díjat a magyar kultúra napja alkalmából gálaest keretében január 21-én. A grémium Máger Ágnes festőművésznek ítélte legutóbb az elismerést.

A további programok részleteiről a kulturális intézmények vezetői számoltak be. A Miskolci Művészetek Házában január 21-én, pénteken a Hetek Csoportja előadásában Más is örök! címmel rendhagyó irodalomórát tartanak Juhász Gyula versei alapján. Később pedig verses zenés összeállítást láthatnak - az Ifjúsági és Szabadidő Ház szervezésében - Hazám címmel az érdeklődők a kassai Thália Színház művészeinek előadásában.

A magyar kultúra napján, január 22-én, szombaton a Művészetek Házában Wass Albert-estet tartanak, vasárnap pedig a gyerekeket várják a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadására, A Zsiványtanya című táncmesejátékra.

A Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ szervezésében január 21-én déli 12 órától délután 5 óráig Miskolci vers körút elnevezéssel a város frekventált pontjain fiatal művészekből álló csoportok tartanak verses előadásokat annak érdekében, hogy azok is részesévé válhassanak a magyar kultúra napi rendezvénysorozatnak, akik nem látogatják az intézményekben zajló programokat. A 20-30 perces blokkok ízelítőt kínálnak Kölcsey, Petőfi, valamint a 19. és 20. század fordulóján alkotó költők, írók műveiből, de bepillantást nyújtanak a kortárs irodalom alkotásaiba is.

A "verskommandók" láthatók-hallhatók majd a Városház téren, a Miskolci Nemzeti Színház és a Déryné utca sarkán, a Villanyrendőrnél, a Tiszai pályaudvaron, a Hősök terén, a Sötét kapunál, a Szinvapark bejáratánál, valamint a Miskolc Plázában.

Az Ifjúsági és Szabadidő Házban a Miskolci Illés Emlékzenekar klubkoncertje szórakoztatja majd a magyar kultúra napjának előestéjén közönséget, szombaton pedig a Miskolci Galéria Rákóczi-házában átadják a Mazsaroff-díjat, amelyet Mazsaroff Miklós özvegye, Nikolaeva Mária alapított három évvel ezelőtt.

A magyar kultúra napján a galériában a református egyházművészettel is megismerkedhetnek az érdeklődők, itt előadás és koncert színesíti a rendezvényt.

A város diákjainak egy csapata az egész hetet a kultúra jegyében töltheti, hiszen január 17-én indul a Kulturális öttusa című vetélkedő, amelyen öt kiválasztott miskolci középiskola 5-5 tanulója vesz részt.

A 25 diák egész héten egymás iskolai óráit látogatja, majd részt vesznek az adott napi tananyaghoz kapcsolódó rendhagyó gyakorlati foglalkozáson is. A sorozat végén a tanulók - a magyar kultúra napján - a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban zajló összefoglaló vetélkedőn adnak számot megszerzett tudásukról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés