bezár
 

zene

2011. 01. 11.
Kettős bemutató a Kolozsvári Magyar Operában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kettős bemutatót tart csütörtökön a Kolozsvári Magyar Opera, amely először viszi színre Demény Attila Az utolsó meggymag és Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című kamaraoperát - adta hírül kedden a romániai magyar sajtó.

prae.hu

A kolozsvári intézmény két új bemutatójának egyik meghatározó személye Demény Attila, aki az első kamaraopera zeneszerzője, a másodiknak színrevitelében pedig rendezőként vállalt szerepet. A zeneszerző elmondta: Az utolsó meggymag című opera librettóját Örkény István azonos című egyperces novellája nyomán a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas költő, Lászlóffy Aladár írta - olvasható a Krónika és a Szabadság című napilapban.

A darab az utolsó négy magyar történetét meséli el. A szereplők szánalmas állapotban vannak, négyük közül ugyanis csak egy emlékszik a nevére, tudja, hogy Siposnak hívják, de süket és rossz a memóriája. Két társa rendőri felügyelet alatt áll, de már nem emlékezik, miért, míg a negyedik magyar mindig mindennel ellenkezik.

Valamennyien egy meggyfa körül élnek, és a gyümölcscsel, valamint annak összetört magjával táplálkoznak.

A mű 2007-ben született, ősbemutatójára – egy kolozsvári főpróba után – a budapesti Művészetek Palotájában került sor 2007 szeptemberében a Budapesti Kamaraopera és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként. A Kolozsváron hivatalosan most először látható operát Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze rendezte.

Az est második darabja, Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című alkotása a Sztálin-korszak egyik jellegzetes eseményét, a pártgyűlést eleveníti fel. Az erőteljesen stilizált, morbid humorú előadás kelléktárából nem hiányzik a marcipánból készült Sztálin-fej, amelyet feldarabolnak és tejszínhabbal felszolgálnak a közönségnek a csütörtöki bemutató után - olvasható a romániai magyar lapokban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés