bezár
 

art&design

2011. 01. 07.
Eldől a torony a harangozástól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Betiltotta a harangozást a Velence közeli Portogruaro polgármestere, így igyekszik megfékezni a középkori harangtorony dőlését, amíg nincsen pénz a kisváros "pisai tornyának" kiegyenesítésére.

prae.hu

A várost oltalmazó Szent Andrásról elnevezett Sant'Andrea tornyának harangjai addig nem is fognak újra megszólalni, amíg nem sikerül megoldást találni a XIV. században emelt torony folyamatos ferdülésére.

Az ötvenkilenc méter magas torony északi fala már 1,45 métert hajlott el. Évente 2 millimétert dől Portogruaro tornya. Hiábavalónak bizonyult a két évvel ezelőtti beavatkozás, és a tornyot folyamatos megfigyelés alatt tartó trentói egyetem mérnöki kara sem tud segíteni.

Ez vette rá a drasztikus lépésre Andrea Bertoncello polgármestert. A torony tetején levő harang elhallgattatása, vagyis a harangzúgás okozta rezgések kiküszöbölése talán képes lesz, ha nem is megállítani, de lelassítani a ferdülést. A harangstopért a plébános Pietro Cesco sajnálatát fejezte ki, de osztotta a polgármester döntését.

"Büszkék vagyunk a saját pisai tornyunkra, de az emberek biztonsága számít a legjobban" - nyilatkozta a velencei televíziónak. Azt nem tudni, mikor szólalnak meg ismét a Sant'Andrea harangjai. A városnak egyelőre nincsen pénze a torony kiegyenesítésére, ahogyan Pisában történt.

A torony elhajlását egyébként az okozza, hogy a közeli Velencéhez hasonlóan Portogruarót is a Lemene folyó és az Adriai-tenger képezte lagúnákon építették.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés