bezár
 

zene

2011. 01. 07.
EU-elnökség: újévi koncert Szófiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balkan Crossover címmel magyar és bolgár művészek adnak koncertet vasárnap Szófiában a magyar EU-elnökség és az új év tiszteletére; a Bulgária Hangversenyteremben a klasszikus zene és a népzene találkozik.

prae.hu

A koncerten a különböző zenei műfajok közötti átjárás mellett egy bolgár kórus magyarul énekli Bartók két népdalfeldolgozását - mondta Dimitrov Györgyi, a szófiai Magyar Intézet megbízott igazgatója pénteken az MTI-nek.

A koncertet fél éve készítik elő, a programnak több mint tíz társszervezője van, köztük a magyar nagykövetség, a szófiai önkormányzat és a főszervező Magyar Intézet sok segítséget kapott a Bolgár Zenei Társaságtól is.

A közönség a műsorban fele-fele arányban hallhat magyar és bolgár népzenei feldolgozásokat.
Két magyar zenész, Fassang László világhírű orgonista, valamint a furulyán, dudán és szaxofonon játszó Szokolay Dongó Balázs, bolgár részről pedig a 18 tagú Hangok Hangjai női énekegyüttes Ilija Mihajlov karmester vezetésével lép fel.

Fassang László Liszt-díjas zongora- és orgonaművész jól ismert Szófiában is, több hangversenyt adott a Bolgár Hangversenyterem orgonáján. Budapesten a Liszt Ferenc zeneművészeti Egyetemen diplomázott orgona szakon, majd a párizsi Conservatoire-on orgona előadói és zongora improvizációs diplomát szerzett. Szakértőként részt vett a Művészetek Palotája orgonájának építésében.

A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett olyan művészek koncertjein improvizál, mint Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és Dés András.

Szokolay Dongó Balázs népzenét és népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. Több együttesben - Kündü, Magyar Dudazenekar, Vasmalom, Békés Banda - játszott.

A bolgár Hangok Hangja énekegyüttest az ismert bolgár karmester, Zdravko Mihajlov alapította 1971-ben. Ilija Mihajlov 1999-től a vegyes-, női- és férfikarból álló együttes művészeti vezetője és karmestere.

A kórus repertoárján neves bolgár zeneszerzők feldolgozásai is szerepelnek az ortodox egyházi énekek és középkori melódiák mellett.
A Balkan Crossover első előadását tavaly március 11-én Budapesten a Művészetek Palotájában tartották, a szófiai koncert lesz a második bemutatkozás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés