bezár
 

színház

2011. 01. 07.
Demonstrálnának a Pécsi Nemzeti Színház dolgozói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jelképes demonstrációt terveznek a Pécsi Nemzeti Színház dolgozói a jövő héttől, mert az önkormányzat nem engedte kifizetni azt a pénzt, amellyel a teátrum vezetése elismerné a tavaly végzett többletmunkájukat.

Szkéné színház

"Előadás nem marad el, de a jövő héttől minden előadás előtt felolvassuk a közönségnek azt az önkormányzatnak írt és 107 dolgozó kézjegyével ellátott levelet, melyben kérjük a pénz átutalását és felhívjuk a figyelmet a pécsi színházi alkalmazottak egyre nehezebb anyagi helyzetére, valamint a színházi épület rossz állapotára" - mondta Ottlik Ádám, a társulat képviselője az MTI-nek pénteken.

A színművész felidézte: az intézményt fenntartó önkormányzat 2010-re 40 millió forint saját bevétel elérését írta elő, melyet 70 millió forinttal szárnyaltak túl.

A színház vezetése tavaly év végén ebből szerette volna biztosítani azt a mintegy 10 millió forintot, mellyel a 181 dolgozó fizetése felének megfelelő egyszeri juttatásban részesült volna. Ezt az önkormányzat nem engedélyezte.

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere a teátrum igazgatójának, Balikó Tamásnak decemberben írt levelében elismerően szólt a színházi dolgozók munkájáról, egyúttal közölte, hogy a város jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé jutalmak kifizetését.

A városvezető hozzátette: "a megszorítások az önkormányzat minden dolgozójára érvényesek", a polgármesteri hivatal, valamint más intézmények dolgozóinak sem engedélyezte a jutalmazást.
Ottlik Ádám azzal érvelt, hogy ők nem az önkormányzat, hanem a Pécsi Nemzeti Színház alkalmazásában állnak, közülük sokan 100 ezer forintnál kevesebbet keresnek havonta, egy részüknek megélhetési problémája van.

A személyenként néhány tízezer forintos összeg ugyanakkor javítana anyagi helyzetükön.

"Az alkotóközösség és a szakembergárda fogyatkozó tagjai megalázóan alulfizetve és feszített tempóban dolgozva, rengeteg túlmunkával tartják a színvonalat és hoznak létre előadásokat, melyek rendre nagy nézettség mellett vívják ki a közönség és a szakma elismerését" - idézett a színművész az önkormányzatnak írt levélből.

A dokumentumban olvasható az is, hogy a társulat tagjai nehezményezik: az Európa egyik 2010-es kulturális fővárosának színházépülete beázik, penészedik az öltözője, a színpada, az archívuma, befúj a szél a falak repedésein, a színpadtechnika pedig bármikor megállhat. Ugyanakkor százmilliókat költöttek gyönyörű kultúrpláza és hangversenyterem építésére, több tízmilliót pedig "használhatatlan" megvalósíthatósági tanulmányra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés