bezár
 

színház

2011. 01. 06.
John Malkovich Casanovát játssza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatalmas sikert aratott John Malkovich hollywoodi filmsztár Casanova szerepében Bécsben; a The Giacomo Variations című darabot még vasárnapig láthatja az osztrák főváros közönsége.

Szkéné színház

A kávéházból színházzá alakított Ronacherben játsszák a darabot, amely Martin Haselböck karmester és Michael Sturminger rendező munkája. A Mozart zenéjéből és Casanova írásai alapján összeállított műben a fiatal Casanovát Florian Boesch bariton, az időset pedig a hollywoodi filmsztár, John Malkovich alakítja. Malkovich 2009-ben már bemutatkozott Bécsben A pokoli színjáték című darabban, amelyben egy sorozatgyilkost alakított.

A Giacomo variációk ennél lényegesen komolyabb feladatot ró a színészre, akinek a német szöveget és az olasz áriákat is hibátlanul el kellett sajátítania. A zenei anyagot a Da Ponte librettóból készült három Mozart operából, a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Cosi fan tuttéból állította össze Martin Haselböck karmester. Az esteken a Bécsi Akadémiai Zenekar játszik eredeti hangszereken.

Michael Sturminger a szerda esti premier előtt azt nyilatkozta, hogy a közönség többségében rögzült operajátszási tradíciókat akarják kissé megváltoztatni.

Florian Boesch bariton több alkalommal járt Budapesten. Az operarészletek javarészét ő szólaltatja partnerével, a szoprán Sophie Klussmann-nal. Malkovichnak természetesen kevesebb énekelnivaló jut, s mint elmondta, sokat segített neki a profi énekes Florian Boesch. A filmsztár partnere egy prózai színésznő, Ingeborga Dapkunaite, akit a Hét év Tibetben című filmből ismerhet a magyar közönség. A szoprán és a színésznő a Casanova által megrajzolt nőalakokat kelti életre, megfűszerezve Elisabeth Charlotte Constanzia von der Recke korabeli írónő rendkívül érdekes memoárjainak részleteivel.

A szerdától vasárnapig műsorra tűzött produkció a nyáron európai turnéra indul Németországba, Luxemburgba, Oroszországba, Franciaországba és Finnországba, majd Ausztráliában, Sydneyben is előadják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés