bezár
 

art&design

2011. 01. 06.
Vinko Sebrek tárlata Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinko Sebrek horvát fotóművész életművéből válogatott kiállítás nyílik a szerző jelenlétében Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában pénteken.

prae.hu

Vinko Sebrek mintegy 35, színes és fekete-fehér, 50-szer 60 centiméteres fotóját mutatják be a Pay It Foward című tárlaton. A kiállítással a galéria egyben köszönti Vinko Sebreket 70. születésnapja alkalmából - mondta el az MTI-nek Eifert János fotóművész, a Kerengő Galéria művészeti vezetője.

Fotográfiai életműve a dokumentációs képektől a sajtófotókon át a művészi felvételekig terjed. Témáit a mindennapi életben, a természetben, az építészetben, a városi zsánerképekben találja meg, de készít aktfelvételeket, csendéletet és portrékat is.

Behatóan tanulmányozta a híres horvát és nemzetközi fotóművészek munkáit, valamint a vizuális művészetekkel és a fényképészet történetével, elméletével foglalkozó szakirodalmat is. Írásai, kritikái megjelennek fotómagazinokban és napilapokban, de katalógusokban és internetes oldalakon is - részletezte Eifert János.

Sebrek több mint 50 éve fotózik és három évtizeden át szervezte a fotográfusok egyesületi életét. A 119 éves Fotoklub Zagrebnek az elmúlt 20 évben az elnöke is volt, ma örökös tiszteletbeli elnöke.

Az 1910-ben alapított Zágrábi Szalon főszervezőjeként pedig egy fontos nemzetközi fotós fórum megújítását és működtetését segítette. A 23. Zágrábi Szalont 2009. november 4. és 28. között tartották 50 ország, köztük Magyarország részvételével a Mimara Múzeumban.

Vinko Sebrek 1941-ben született a Károlyváros (Karlovac) melletti Sebreki faluban, ott is végezte iskoláit, majd a zárai (Zadar) repülőakadémián diplomázott és a jugoszláv légierő pilótája lett. 1991-ben, a délszláv háború kitörésekor csatlakozott a horvát légierőhöz és tábornokként vonult nyugdíjba 2005-ben.

A művésznek 30 önálló és mintegy 100 csoportos kiállítása volt bel- és külföldön. Többszörösen kitüntették szervezői és fotográfusi munkásságáért. 2005-ben megkapta a legrangosabb horvát fotós díjat, a Toso Dabac-plakettet.

A kiállításra - amely január 28-ig tart nyitva - magyar nyelvű katalógus is készült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés