bezár
 

zene

2011. 01. 04.
Bayreuth: előkészületek a századik évadra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődtek az előkészületek a 100. Bayreuthi Ünnepi Játékokra; "minden fesztivál anyja" július 25-én a Tannhäuser új változatával indul.

prae.hu

Amint azt Bayreuthban bejelentették, készülnek a Richard Wagner 200. születésnapja, valamint halála 130. évfordulója kapcsán szerveződő eseményekre is; mindkettő 2013-ban aktuális.

A most nyilvánosságra hozott statisztikák szerint 1876, az első fesztivál óta 2485 bemutatót tartottak. 1876. augusztus 13-án egyébként A Rajna kincse premierjével indult a fesztivál története; az első játékon Beethoven IX. szimfóniáját játszották Wagner műve mellett.

Azóta csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon, ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatása idején, mert az örökösök közül a másik unoka, Wieland utóda, Nike Wagner, sőt, korábban Wolfgang első házasságából származó lánya, a mostani társintendáns Eva Wagner-Pasquier is úgy látta, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

Egyelőre - a hagyományoknak megfelelően - tíz opera adja a fesztivál műsorát, évenkénti vetésforgóban. 2013-ra a teljes Ring tetralógiát, vagyis A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet és Az istenek alkonyát is új rendezésben tűzik műsorra. Ezeken kívül a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a legnépszerűbbnek mondható darab, A nürnbergi mesterdalnokok van repertoáron.

Az utóbbit mégis csak 301-szer játszották, míg utolsó fennkölt alkotása, a Parsifal, amely a szerző életművének betetőzése, egyfajta búcsú az élettől, 507-szer volt műsoron.

Tavaly több mint 350 ezren szerettek volna bejutni valamelyik előadásra, de évente a 30 estén csupán valamivel több mint 57 ezren juthatnak be a bayreuth-i Festspielhausba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés