bezár
 

színház

2011. 01. 03.
Elhunyt Fadil Hadzic zágrábi komédiaszerző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 89. évében hétfőn elhunyt Fadil Hadzic komédiaszerző, a zágrábi szatirikus színház, a Kerempuh alapítója, filmrendező és festőművész, a volt Jugoszlávia, majd Horvátország egyik legsokoldalúbb "kultúrmunkása".

Szkéné színház

Fadil Hadzic - ahogy a horvát média írta - idős kora ellenére aktív volt és szinte a haláláig dolgozott.

A zágrábi Gundulic utca sarkán álló kávéházban 1950-ben alapította meg a szatirikus kabarét, amelyet ma Kerempuh Színháznak neveznek és ahol a szerző halála előtti napokban ősbemutatót tartottak: Hadzic hetvenes években írt utolsó darabját, a Prevaranti (Csalók) című komédiát tűzték műsorra és Hadzic december 20-án részt vett a premieren. A színház Hadzic halála miatt műsorát megváltoztatva kedden este a Prevaranti című komédiát adja elő.

Horvátország és a volt Jugoszlávia legalább 70 színházában tartják műsoron vígjátékait, komédiáit, szatíráit. Nemcsak színházi szerző volt, hanem filmrendező is; rajzfilmrendezőként 1952-ben debütált, akkor hozta létre az első céget is a rajzfilmgyártásra.

Az 1960-as évektől több játék- és dokumentumfilmet forgatott, de írt operalibrettót is Boris Papandopulo horvát zeneszerző Tűz az operában című kompozíciójához. Több újság és magazin szerkesztője volt, ő alapította a Komédia Napjai színházi fesztivált és a pulai filmfesztivál alapítói között is szerepelt. Mintegy 60 színházi darabja, humoreszkje a generációs ellentétekre, a férfi-nő kapcsolatra és a közösségi morálra épült.

Fadil Hadzic 1922-ben született Bilecában, Bosznia-Hercegovinában. A zágrábi képzőművészeti akadémián festészetet tanult, de hamar a színház közelébe került és egész életét a színház szőtte át. Festeni erőteljesebben a hetvenes években kezdett, aktokat, az isztriai tájat, utcákat, épületeket ábrázolt, legszívesebben olaj, akvarell és pasztell technikával.

Munkásságát több magas kitüntetéssel ismerték el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés