bezár
 

építészet

2010. 12. 29.
Elkezdődött a szekszárdi vármegyeháza felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a szekszárdi volt vármegyeháza felújítása, amelynek során az 1833-ban Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban készült épület új funkciókkal bővül, és teljeskörűen bemutatja a középkori építészeti előzményeket.

prae.hu

A 831 millió forintos rekonstrukció, amelyhez 615 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a Tolna megyei önkormányzat, a tervek szerint 2011. szeptemberre készül el.

Az épület Szekszárd első számú műemléke, Pollack Mihály késői korszakának legszebb vidéki épülete; szolid, elegáns klasszicista épület, amit jelenleg nem méltó módon használnak - mondta az MTI-nek Lajtai Zoltán, a projekt tervezője. A volt vármegyeháza most a Tolna Megyei Levéltárnak és egy emeleti kiállításnak ad otthont, emellett a díszteremben ülésezik a megyei közgyűlés.

A tervező ismertetése szerint az összesen 5500 négyzetméteres, kétszintes épület udvarán és északi szárnyában középkori épület maradványait rekonstruálják. Az udvaron felújítják a megyeháza helyén, 1061-ben, I. Béla király (1060-1063) által alapított bencés apátsági templom korábban feltárt maradványait, eredeti helyére teszik indás oszlopfejezeteinek másolatait, jelezve a királysírt is. Az oszlopfőket a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban őrzik, a királysírnak az eddigi feltárások csak a helyét azonosították, de azt nem találták meg.

Egy üvegfalon keresztül láthatóvá teszik az épület északi szárnyában most feltárt, egykor a templomhoz csatlakozó gótikus kápolna falmaradványait is, valamint e belső romkertben kiállítják a Szekszárdon fellelt, jelenleg a Nemzeti Múzeumban kiállított ókeresztény szarkofág másolatát. A látogatók mozgóképen követhetik majd a rekonstruált középkori épület alakulásának korszakait.

Lajtai Zoltán kiemelte: különlegessége lesz a vármegyeházának az udvarra tervezett rendezvénytér, amely akár ezer nézőt lesz képes befogadni. A szabadtéri színpad fölé - a hazai műemlékek között újszerű megoldással - sátorlapot feszítenek ki. Ehhez vasbetonlemezzel erősítik meg a fafödémeket, hogy elbírják a szerkezet feszítését. A Majoros Gábor tervei alapján készülő sátorlap egy aszimmetrikus - a homlokzatokat nem érintő - alakzat lesz, amely a XIX. századi belső udvar kompozícióját nem sérti.

A ház földszintjén egy Pollack Mihályt bemutató Pollack-terem, és egy őt idéző, klasszicista stílusú kávézó, valamint több történeti kiállítás készül, az emeleti helyiségekben pedig konferenciákat és hangversenyeket is rendezhetnek majd.

"A megújult épületben a középkor emlékeit áthatja a XIX. század és a XXI. századi technika, érdekes montázs lesz, amelyben minden réteg ellenpontozza a másikat, és értelmezi önmagát" - jellemezte az átalakítást a tervező.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés