bezár
 

zene

2010. 12. 28.
Búcsú a Chopin-évtől az Ádám-villában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilasi Alex zongoraművész évzáró zeneszalont nyit csütörtökön délután és este a budapesti Városligeti fasorban álló Ádám-villában.

prae.hu

Szilasi Alex, aki a Chopin-év márciusi nyitókoncertje után számos évfordulós esten lépett föl Magyarországon és Lengyelországban is, a romantikus hagyományokat eleveníti fel záróeseményként, és a polgári hagyományokat ápolva zeneszalont nyit - közölte munkatársa, Práczky István az MTI-vel.

Az Ádám-villa egykor Ádám Lajos világhírű sebészprofesszor tulajdonában állt. A szalon célja, hogy közeledjen egymáshoz a művész és a közönség, hogy felfedezhessék kölcsönös egymásrautaltságukat.
A Chopin és Liszt művészetét pártoló nemesek és pénzemberek a párizsi szalonokban egymásra licitálva szerveztek vendégségeket, amelyeken a kor neves művészei mellett (köztük Balzac, Delacroix, Heine vagy a festő David) a legfontosabb véleményformáló és döntéshozó személyek is megjelentek, köztük iparosok, bankárok, mágnások, valamint francia és külföldi (főleg lengyel, német és magyar) főnemesek és más arisztokraták.

A XX. századra a szalon megszűnt alkotóműhelyként működni. A XXI. századra azonban kialakult egyfajta ellenállás a tömegkultúra kliséi ellen - vélte Práczky István.

Hangsúlyozta: a zeneszalon évzáró rendezvénye ezt a közösségi együttlétet kínálja vendégeinek. Szilasi Alex igazi házigazdaként és a szalonok világában jártas előadóművészként egy ilyen régi-új időutazásra invitál mindenkit, sok Chopin-muzsikával és beszélgetéssel.

Szilasi Alex zongoraművészi diplomáját 1993-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Rados Ferenc, Falvai Sándor és Solymos Péter vezetése alatt. 2005-ben indította útra a 2010-es Chopin-bicentenáriumra készülő nemzetközi rendezvénysorozatát, amelynek része Chopin életművének hangzó rögzítése Pleyel-zongorákon, illetve a kotta első kiadásának fakszimile megjelentetése a francia Éditions Fuzeau együttműködésével.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés