bezár
 

zene

2010. 12. 27.
Welser-Möst először vezényli a bécsi újévi koncertet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Simplicius című Strauss-operett Lovas-indulójával kezdi a Bécsi Filharmonikusok híres újévi koncertjét Franz Welser-Möst. A Bécsi Operaház ősztől működő főzeneigazgatója a nagy elődök után most mutatkozik be ebben a szerepben - hangzott el a hagyományos hangverseny hétfői sajtótájékoztatóján.

prae.hu

Ez a zene sokat elárul a valódi osztrák mentalitásból - nyilatkozta a karmester. A koncert első részében ifjabb Johann Strauss-keringők, -polkák, -négyesek szólalnak meg a Musikvereinsaal virágdíszbe öltöztetett arany termében.

Majd a második részben a Liszt-év előtt tisztelegve eljátsszák Liszt Ferenc első Mefisztó-keringőjét, Joseph Lanner egyik valcerét, Joseph Hellmesberger, idősebb Johann Strauss és Joseph Strauss egy-egy művét is.

A Bécsi Operaház balettegyüttese először táncol a Laudon-palotában, a koreográfiát ugyancsak először készíti a Párizsi Opera balettcsillaga, Jean Guillaume Bart.

A kosztümöket ötödik alkalommal tervezi a táncosok számára Johan Engels.

A zenekar tagjai a hagyományos szürke zsakettet viselik, a nézők pedig - remélhetően - megismerkedhetnek a zenész hölgyek új "uniformisával", amely egy egyszerű szabású, Marlene Dietrich-stílusú fekete-szürke nadrágkosztüm.

Az ORF nagy erőkkel készül a közvetítésre, reggel két riportfilmet is sugároznak, az egyik újévi üdvözlet valcerritmusban, míg a másik a karmestert, Franz Welser-Möstöt mutatja be. A 11 óra 15 perckor kezdődő koncert szünetében is egy riportfilm látható a Bécsi Filharmonikusok turnéjáról. Az Ö1 rádió pedig ugyanekkor Welser-Möst művészszobájában vendégeskedik.

Az újévi koncertek 72 esztendős történetében a karmester előtt 14 híres dirigens állt a karmesteri dobogón. Clemens Krauss indította el 1939-ben a Strauss-koncerteket, tőle Josef Krips vette át a pálcát.
Willi Boskovsky rekordot állított föl: csaknem negyedszázadon át vezényelte a filharmonikusokat hegedűvel a kezében, ahogy anno az idősebb és ifjabb Johann Strauss.

Lorin Maazel 1980 és 1986 között vezette a koncerteket, 1994-ben, majd 1996-ban, 1999-ben és 2005-ben tért vissza egy-egy koncertre. Karajan azonban csupán egyszer, 1987-ben dirigálta az újévi hangversenyt. A fennmaradó alkalmakon Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, Georges Pretre és Daniel Barenboim osztoztak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés