bezár
 

art&design

2010. 12. 25.
Költöznek az orosz Ermitázs macskái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentpéterváron alig két év alatt felújították és átépítették az Ermitázs előtti Palota teret félkörívben körülölelő Vezérkar épületét, s a keleti szárnyat hamarosan a világ egyik leggazdagabb múzeuma veheti birtokba: ide költöztetik első sorban az impresszionisták rendkívül gazdag gyűjteményét, de a múzeum macskáit is.

Az önmagában is hatalmas Téli Palotában lévő Ermitázs a Carlo Rossi, kora egyik neves építésze tervei alapján 1819-1829 között épült Vezérkar épületében újabb 70 ezer négyzetméteres kiállítótérrel nő.

A felső emeleteken, a vezérkari hivatalnokok egykori lakásai helyén kap majd helyet az impresszionisták gazdag kollekciója, amely ma is a múzeum egyik fő attrakciója, s amelynek alapjait Scsukin és Morozov kereskedők gyűjteménye alkotja. Azért kerülnek a képek a felső emeletekre - egyébként mai helyükön is a legfelső emeleten vannak -, mert ott megfelelően tág térhez és természetes fényhez jutnak, de a tetőablakokat úgy helyezték el, hogy a képek egyikét sem éri soha közvetlen napsütés, amely ártana állaguknak.

Az Ermitázs vezetői és az új kiállítási terület tervezői szerint "nem tisztességes", ahogyan ma a múzeumban "halomban lógnak a Rembrandtok vagy ahogy ki vannak rakva Gauguin remekművei".

A második emeletre költözik a szintén világhírű Kelet művészete gyűjtemény, a XIX. század akadémikus művészete. Az első emeleten pedig hatalmas iparművészeti kiállítást helyeznek el: itt kap helyet az Ermitázs egyedülálló porcelángyűjteménye, az orosz üvegek, Fabergé udvari ékszerész csodás alkotásainak kollekciója és a numizmatikai gyűjtemény, amely ma raktárban rejtőzik.

Végül Ilja Kabakov kortárs művész ígérte, hogy több művét az Ermitázsnak ajándékozza, s ha többen követik a példáját, megjelenhet az Ermitázsban egy kortárs művészeti múzeum is.

Az épületben emellett lesz koncertterem és képzőművészeti középiskola.

Az Ermitázs munkatársait az a kérdés is erősen foglalkoztatja, át kell-e telepíteni a Vezérkar épületébe a múzeum macskáit is vagy legalább egy részüket. A cári palota pincéiben és udvaraiban ugyanis 50-100 macska él. A munkatársak gondoskodnak róluk, összeadják a pénzt a nem is akármilyen eledelre, rendszeres állatorvosi rendelést biztosítanak, fogamzásgátlással megakadályozzák túlszaporodásukat és még nevet is adnak mindegyiknek. Hiába lesz az új kiállítási terület a világ egyik legmodernebb múzeuma, ez sem mentesíti az egerektől és patkányoktól, erre csak a macskák képesek. Bár egyelőre még nincs egyetlen rágcsáló sem a felújított épületben, mindenesetre tavaszra meglesz ott is a macskák szállása és páran biztosan átköltözhetnek a Téli Palotából - adták hírül az orosz lapok.

Arról nem számoltak be azonban, mikor és hogyan költöztetik a páratlan műremekeket és arról sem, mikor zár be a Téli Palotában és mikor nyílik meg az új helyen az impresszionisták kiállítása.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés