bezár
 

építészet

2010. 12. 22.
Alacsonyabb a kölni dóm az eddig ismertnél
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Összement" a kölni dóm; a világhírű épületről kiderült, hogy tornyai alacsonyabbak a turisták milliói elé tárt hivatalos prospektusokban szereplő értékeknél.

prae.hu

Az északi torony a mérések tanúsága szerint 157 méter és 18 centiméter, ezzel valójában 20 centivel alacsonyabb az eddig vélténél - közölte a dóm archívumának vezetője kedden.

A déli torony 157 méterre és 22 centiméterre nyúlik az égbe, ez kilenc centivel marad a korábban közölt adatok alatt.

A kölni dóm, bár nem vénségére töpörödött össze, a német lapok, köztük a Ruhr-vidéki nagyváros Express című újságja, valamint a Bild című tömeglap viccesen mégis arról írt, hogy az épület zsugorodik. Lehetséges - írják a sajtóorgánumok -, hogy a dóm esetleg süllyed.

Klaus Hardering, az archívum vezetője ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a mérési pontokból adódó eltérések miatt támadt zavar a dóm valódi magasságát illetően.

A szakember szerint az igazi szenzáció az, hogy a két torony magassága között mindössze négy centiméter eltérés mutatkozik. "Csak pár centi egy olyan épületnél, amelyet 1880-ban fejeztek be, nos ez nem semmi. Lenyűgöző, egyben figyelemreméltó munka" - fogalmazott.

A kölni dómot a világ legjelentősebb katedrálisai között tartják számon, 1248-ban kezdték építeni, érdektelenség és pénzhiány miatt azonban 1530-ban évszázadokra leálltak a munkálatok. Csak 1842-ben láttak újra munkához, 1880-ban lett kész.

Az épületről azért jó hír is érkezett, kiderült hogy egy harmadik tornya 12 centivel nőtt, és 109 helyett 109,12 méteres.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés