bezár
 

zene

2010. 12. 18.
Kocsis Zoltán karácsonyi meglepetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki hangversenyére a főzeneigazgató meglepetéssel készül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Kocsis Zoltán Egy egészen icipici karácsony címmel a közismert Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalocskára építi új kompozícióját.

prae.hu

A műsor, amely Haydn Nelson-miséjével indul, először kedden hangzik el Nagykanizsán. "Furcsa darab, a moll hangnemű kompozíció a sötétségből indul, de a világosságba érkezik, aktuális tehát a fény születésének ünnepén" - véli Kocsis Zoltán.

Úgy találja, hogy Haydn ebben a művében erőltetetten a sémák, sablonok ellen dolgozik. "Kerek egészet hallunk. Nem bontja annyira +mellékmondatokra+ a kompozíciót, mint Bach, aki adott esetben egy liturgikus mondatra egy egész tételt komponál. Olyan sűrű és értékes a zenei anyag, hogy nincs kétségem, játszani kell" - fogalmazott Kocsis Zoltán az MTI-nek.

Mivel a szokásosnál komorabb a mise hangja, úgy gondolta, fel kell oldani a hangulatot valami vidám kicsengésű karácsonyi produkcióval. "Sokak szerint a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dal egyértelműen népdal. Szerintem az biztos, hogy sok benne az áthallás más népek zenéjére, elsősorban a német nyelvterület muzsikájára, de nem lennék meglepve, ha kimutatnának benne délszláv és keleti gyökereket is" - jegyezte meg.

Kocsis Zoltán több mint 20 zeneszerző zenei stílusát sűrítette az ismert dalocska köré. "Eszem ágában sem volt olyan instruktív művet írni, mint Britten Variációk egy Purcell témára című darabja, bár ez a darab tagadhatatlanul rokona annak" - részletezte a főzeneigazgató.

Hozzátette: nem kellett túlságosan nagy erőfeszítést tennie, a cél csupán azt volt, hogy minél több lehetőséget "csiholjon ki" ebből az egyszerű dalból, amely folyamatosan adja az újabb és újabb ötleteket, mert annyira tökéletes a maga nemében. "Ezért is hihető, hogy népdalról van szó. Vagy talán vándordiákok alkották, mint Az ifjúság, mint sólyommadár című dalt, és ahogy valószínűsíthetően az, a Kiskarácsony is tőlük került a nép körébe" - vélekedett a zongoraművész.

Egy kis játékkal próbára teszik a közönséget, ugyan nem kell mind a 23 zeneszerzőt felismerniük, de megadják 15 komponista nevét és ebből a listából 5 "kakukktojást" kell megtalálniuk. "Ez talán könnyebb és igazságosabb" - mondta Kocsis Zoltán.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés