bezár
 

film

2010. 12. 18.
Norvég fődíj a Les Arcs Európai Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Norvég filmnek, Hans Petter Moland En ganske Snill mann (Egy úriember) című alkotásának ítélte a nemzetközi zsűri péntek este a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat a második alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

prae.hu

A Thomas Vinterberg dán filmrendező által vezetett zsűri "emberségéért, mélységért, humoráért, keménységéért és gyengédségéért" díjazta a feketehumorú norvég komédiát, amelynek főszerepét a svéd Stellan Skarsgard alakítja.

A zsűri nagydíját egy orosz film, Alekszej Ucsityel rendező Kraj (Határvidék) című alkotása érdemelte ki. A második világháborút követő években Szibériában játszódó történetet - amelynek hősei a szovjet társadalomból kiszorult emberek - nevezte Oroszország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjjelöltségre. A zsűri különdíjjal jutalmazta a flamand Hans van Nuffel Oxigén című filmjét.

A legjobb operatőri munkáért járó díjat Roman Osin kapta, a San Sebastian-i Fesztivál skót győztesének, Peter Mullan Neds című filmjének fénykepézéséért. A legjobb női alakítás díját a szerb Oleg Novkovic Fehér, fehér világ című filmjében nyújtott játékáért Jasna Djuricic, a legjobb férfi alakítás díját pedig bolíviai színész, Juan Carlos Aduviri érdemelte ki a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra Spanyolország által nevezett También la Iluvia (Még az eső is) című filmben nyújtott játékáért. Icíar Bollaín Bolíviában játszódó filmje nyerte el a közönségdíjat és a diákzsűri díját is.

A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában második alkalommal rendezték meg december 11. és 18. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A filmfesztivál - amely több mint 10 ezer nézőt és közel nyolcszáz szakmai résztvevőt vonzott - idei díszvendége Dánia volt. Magyarországot Kocsis Ágnes legújabb filmje, a Pál Adrienn képviselte a hivatalos versenyprogramban, amelyben 12 európai szerzői film versenyzett a fődíjért.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés