bezár
 

art&design

2010. 12. 17.
Összegyűlt a pénz A három grácia megvásárlásához
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig egy hónappal az adománygyűjtő kampány elindítása után a párizsi Louvre-nak sikerült összegyűjtenie azt a hiányzó egymillió eurót, amelynek segítségével megvásárolhatja idősebb Lucas Cranach A három grácia című festményét.

prae.hu

Az 1531-ben készült, mindössze 24-szer 37 centiméteres mestermunka mindig is magántulajdonban volt, 1932 óta pedig annál a férfinál, aki nemrég úgy döntött eladja az alkotást.

A Louvre azonban a négymillió eurós (1,1 milliárd forintos) vételárnak csak a háromnegyedét tudta előteremteni, és a fennmaradó egymillió euró (273 millió forintot) megszerzéséért adománygyűjtésbe kezdett. A november 13-án indított kampány határidejét 2011. január 31-re tűzték ki.

A művészetpártolók nagylelkűségének köszönhetően egy hónapon belül összegyűlt a szükséges összeg. Több mint ötezren - főként franciák, de más országokból származó mecénások - ajánlottak fel kisebb-nagyobb adományokat, kisebb vállalatok és alapítványok is részt vettek a megmozdulásban - számolt be a sikerről a kezdeményezés honlapja (www.troisgraces.fr).

Jövő év március 2. és április 4. között a festmény a múzeum külön erre a célra szánt galériájában lesz kiállítva, ahol az adományozók névsorát is feltüntetik (kivéve azokat, akik névtelenségben szeretnének maradni). A mestermunka ezután a patinás intézmény német reneszánsz kiállításához csatlakozik.

Technikai tökéletességének és rendkívül jó állapotának köszönhetően a festmény nemzeti kinccsé vált, így a világhírű párizsi múzeum elővételi jogot nyert az alkotásra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés