bezár
 

zene

2010. 12. 17.
Először énekli Colline-t Bretz Gábor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap debütál Colline, a filozófus szerepében Bretz Gábor, a Magyar Állami Operaház Bohémélet előadásában. A fiatal basszistára vár a feladat, hogy a mű negyedik felvonásában a híres kabátáriával meghódítsa a közönséget.

prae.hu

A Puccini-műben decemberben még kétszer hallható Bretz Gábor, kedden pedig ismét új szerepben mutatkozik be, Mozart operája, a Figaro házassága főszerepét, a borbélyból lett főlakájt énekli - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Ősszel Boito Mefistofele című alkotásában már sikerrel játszotta a címszerepet, az opera-ritkaságot Kovalik Balázs rendezte az Ybl-palotában.

Bretz Gábor alig egy évvel a diploma megszerzése után, a 2005-ös veronai Don Giovanni Énekversenyen a Leporello szerepére jelentkezők közül nyert, majd az athéni Maria Callas Énekverseny első helyezettje lett.

A bécsi Belvedere Énekverseny zsűrijében Luca Targetti, a Milánói Scala egyik vezetője is helyet foglalt és előéneklésre hívta. A Scalában ma már rendszeres vendég; 2007-ben a Salome Első katonájaként lépett fel, majd a Jenufa Öreg molnárlegényét énekelte, 2008 májusában pedig A kékszakállú herceg vára főszerepében lépett színpadra.

A sydney-i operaházban Don Giovanniként debütált, a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Figaro házassága Antonio szerepét énekelte. A tavalyi évadban a Klagenfurti Opera, az Opera de Rennes és a Lipcsei Opera vendége volt, a Scalában pedig a Carmenben felváltva játssza Zuniga és Escamillo szerepét.

A kékszakállú herceg vára férfi főszerepe repertoárjának egyik legfontosabb darabja, játszotta a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, és alakította márciusban Fischer Ádám vezényletével Amsterdamban a neves Peter Stein rendezésében. Hamarosan a New York-i Bartók Fesztivál vendégeként Esa-Pekka Salonen vezényletével és a New York-i Filharmonikusok kíséretével énekli a Kékszakállút. A három előadásból álló sorozatban Michelle DeYoung lesz a partnere. (Az énekesnő a 2009-es Salzburgi Fesztiválon mutatkozott be Judit szerepében.)

Bretz Gábor áprilistól a Theater an der Wien új Rigoletto produkciójára készül, Luc Bondy rendezésében Sparafucile, a bérgyilkos szerepét alakítja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés