bezár
 

zene

2010. 12. 17.
Adventi koncertek Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyházi ünnepek köré rendezett, hagyományos hangversenyei közül kiemelkedik az a most vasárnapi koncert, amely ádventtől vízkeresztig kalauzolja a közönségét Bach muzsikája segítségével a Művészetek Palotájában. A Concerto Budapest a Páva utcai Zeneházba várja a gyerekeket.

prae.hu

A korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Vashegyi György vezetésével a 325 éve született Johann Sebastian Bach alkotásainak szenteli műsorát - közölte Csutár Andrea, a program referense pénteken az MTI-vel.

Az advent első vasárnapjára írt, 1724-ben komponált Nun komm, der Heiden Heiland című kantáta mellett három, karácsony napjaira írt mű csendül fel az 1734-ben keletkezett, összesen hat kantátát magában foglaló Karácsonyi oratóriumból.

A hangversenyen a szólókat Zádori Mária, Németh Judit, Megyesi Zoltán és Kovács István énekli. A zenei megvalósításokat a dirigens jóvoltából hiteles forrásokkal is alátámasztani tudó két együttes az elmúlt években számos oratórikus művet értelmezett újra és vitt sikerre.

A teljes Karácsonyi oratórium a Deák téri evangélikus templomban szólal meg, a Budapesti Vonósokat és a Lutheránia Énekkart Kamp Salamon vezényli.

Vasárnap gyerekek számára ad karácsonyi koncertet a Concerto Budapest - tudatta a zenekar kommunikációs ügynöksége.

A Páva utcai Zeneházban megrendezett ünnepi koncerten a kisebbek nemcsak a klasszikus zenével barátkozhatnak, hanem karácsonyi díszeket is készíthetnek a zenekar tagjaival.

A kicsik számára összeállított könnyed karácsonyi műsorban többek között Kodály, Vivaldi, Händel és Bach műveit hallgathatja a közönség. Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője elmondta: kiemelten fontosnak tartják megismertetni a komolyzene értékeit a fiatalabb korosztállyal is.

Az együttes rendszeresen ad önálló koncerteket a gyerekek számára: az 5-9 éves korosztály számára a Manó koncert-sorozat, a 10-14 éveseknek a Pinokkió-koncertek, míg a Dzsopatán és Gásztonfild-sorozat az egész családnak kínál kikapcsolódást és hozza közelebb a gyerekek számára is a komolyzenét.

Üljön mellénk! címmel a Magyar Rádió Zenei Együttesei adnak karácsonyi hangversenyt: a budapesti Olasz Intézetben A diótörő szvit hangzik el Csajkovszkijtól, majd Honegger Karácsonyi kantátája és Händel Messiásából a Halleluja szólal meg.

Befejeződik a Zeneakadémia Baráti köre által szervezett adventi sorozat, a koncerteken a zeneakadémia növendékei mutatkoztak be, az utolsón vasárnap Pusker Júlia hegedül, akit Kovalszki Mária kísér zongorán a Budapest Mariott Hotelben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés