bezár
 

film

2010. 12. 17.
Filmunió: lesz filmszemle, de külföldi szakemberek nélkül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A variety.com amerikai filmes portál értesüléseivel szemben nem marad el a 2011-es Magyar Filmszemle, amelyre módosult időpontban, külföldi vendégek meghívása nélkül kerül sor - mondta Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

prae.hu

A Variety című amerikai filmes szaklap online kiadása csütörtökön arról számolt be, hogy Vezér Éva e-mailben tájékoztatta a nemzetközi filmszakmát: 2011-ben nem rendezik meg a hagyományosan februárban sorra kerülő Magyar Filmszemlét.

Vezér Éva az MTI megkeresésére közölte: egy nem sajtóközleménynek szánt, tájékoztató levelet írt a 42. Magyar Filmszemlére meghívott külföldi vendégeknek arról, hogy a hagyományos időpontban elmarad a Filmszemle. Az amerikai filmes szaklap online kiadása ebből vont le téves következtetést.

"Muszáj volt értesítenem azokat a partnereinket, akikkel tíz éve dolgozunk együtt, hogy ne számítsanak arra, februárban Budapestre kell jönniük" - indokolta a levél elküldését a Filmunió vezetője.
Mint hozzátette, a jövő évi Filmszemlét április végére tervezik, a külföldi újságírókat, fesztiválszervezőket azonban erre az időpontra már nehéz lenne meghívni, mert ekkor már a cannes-i filmfesztivál előkészületei zajlanak.

"Emellett nekünk áprilisra már dolgoznunk kell az új filmek kiajánlásával, ezért nem jelentene újdonságot számukra, amit látnak" - jegyezte meg Vezér Éva.

A Magyar Filmunió ügyvezetője elmondása szerint a nemzetközi fesztiválnaptár olyan sűrű, hogy nagyon nehéz lett volna megfelelőbb időpontra áthelyezni a Filmszemlét, ezért Budapest Screening néven megpróbált egy kisebb, kizárólag a külföldi közönségnek szánt mustrát megszervezni a hagyományos februári időpontra.

"Az utolsó pillanatig próbáltam megteremteni a financiális hátteret arra, hogy azok a külföldiek, akik mindig a Filmszemle idején jönnek Budapestre, meg tudják nézni a legfrissebb filmtermést, de ez sajnos nem sikerült.

Így az év elején nem tudjuk levetíteni a friss alkotásokat a külföldi újságíróknak, fesztiválszervezőknek, ahogy ezt az elmúlt évtizedek során minden esztendőben megtettük. Most nyilván valamilyen más formában kell kiajánlanunk az elkészült filmeket" - fogalmazott Vezér Éva.

Mint hozzáfűzte, sajnálja, hogy ebben az évben a külföldi közönség elmarad, "mert nagyon nehéz újra felépíteni, ami eddig jól működött, de leállt".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés