bezár
 

színház

2010. 12. 16.
Chopin- és Mahler-koncert hétvégén az Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hétvégén zárul a Romantika a XIX. és XX. században című kamarazenei sorozat: pénteken Chopin alkotásai, szombaton pedig Mahler-művek hangzanak fel a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Szkéné színház

A 200 éve született Fryderyk (Frédéric) Chopin, a 150 éve született Gustav Mahler és az 50 éve elhunyt Dohnányi Ernő műveiből szerkesztett négyrészes sorozat utolsó két hangversenyét tartják a hétvégén. Ezekkel az estekkel zárul a Hungarofest Klassz Zenei Irodája által szervezett Felemelő Század - Erkel-Mahler év című eseménysorozat 2010-es zenei programja is.

Mint azt Várjon Dénes zongoraművész, a sorozat szerkesztője az MTI-nek elmondta, míg tavaly a Haydn és a XXI. század című kamarazenei sorozat a kontrasztokra, a klasszicizmus és a modernizmus távlataira épült, az idei sorozat az időbeliség miatt is inkább az átmenetet mutatja meg.

Pénteken Chopin alkotásai mellett megszólal két lengyel kortárs szerző, Lutoslawski és Szymanowski egy-egy darabja is. Szombaton Alma és Gustav Mahler művein kívül Zemlinsky- és Lutoslawski-darabok is hallhatók.

Keller András és Muriel Cantoreggi (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Várjon Dénes (zongora), valamint Környei Zsófia, Szigeti Szilvia (hegedű), Konrád György (brácsa), Perényi Miklós, Rohmann Ditta (gordonka) és Rozmán Lajos (klarinét) játszik a koncerteken.
A hangversenyek énekes szólistája Bátori Éva operaénekesnő, aki, ha lehetősége nyílik, szívesen énekel dalokat, Petrovics Emiltől Orbán Györgyig sok mai magyar szerző írt számára e műfajban darabokat.
"A műsort rendkívül érdekesnek tartom, manapság divatba jött nekünk, emancipált nőknek elődeinktől, zeneszerző hölgyektől énekelni, de ez az összeállítás több valamiféle divatnál" - mondta a szombati műsorban szereplő Alma Mahler-dalokra utalva az énekesnő az MTI-nek.

Mint megjegyezte, a koncertre készülve kézbe vette Alma naplóját. "Fantasztikus élete volt, van mit +beleénekelni+ a dalokba" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy férjétől, Gustav Mahlertől erre az alaklomra a kevésbé ismert dalokból válogattak, amelyekből kiderül, hogy a borús személyiségnek leírt Mahlernek nagyszerű humora volt.
A pénteki est Chopin-dalairól szólva Bátori Éva úgy vélekedett, hogy ezek mind olyanok, mint egy-egy nagy drámai romantikus ária. Csak éppen röviden, három dal alatt kell kibontani a drámát.

"Megszenvedtem velük" - fűzte hozzá az énekesnő.

Elárulta azt is, hogy az idén Kossuth-díjjal kitüntetett 76 éves Rados Ferenc sajnos lemondta a koncertet, de - mint fogalmazott - reméli, hogy szellemi "kéznyoma" érezhető lesz a dalok előadásán.
"Mit csinál ilyenkor az ember? Fölhívja a legjobb barátját, hogy segítene-e? Aki persze segít, hiszen azért barát: Selmeczi György fog zongorázni" - mondta Bátori Éva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés