bezár
 

zene

2010. 12. 16.
Egyesült két európai kórusszövetség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Januártól együtt és új néven működik az Europa Cantat - Ifjúsági Kórusok Európai Szövetsége és az AGEC - Európai Kórusszövetségek Munkaközössége.

prae.hu

Az így létrejövő European Choral Association - Europa Cantat kórusszövetség olyan vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezet lesz, amely a kóruszene területén ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási és kulturális együttműködési programjait segíti elő - közölte az MTI-vel Móczár Gábor, az Europa Cantat Közép-Kelet-Európai Központjának vezetője.

Az új szervezetet a két korábbi szövetség 13 országából delegált 15 fős testület vezeti, amelynek elnöke Sante Fornasier (Olaszország), alelnökei Móczár Gábor mellett Fred Sjöberg (Svédország) és Anneliese Zeh (Ausztria), kincstárnoka pedig Jean Smeets (Belgium) - részletezi az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Az AGEC 1955-ben azzal a céllal alakult, hogy a különböző nemzeti kórusszövetségek együttműködhessenek. Az Europa Cantat a nemzetközi együttműködés eszközeként alakult meg, hogy a közös éneklésekkel és a kórusrepertoárok cseréjével a tolerancia, a béke valamint a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítója legyen. A két szervezet eredeti céljaik feladása nélkül egyesíti erejét.

A European Choral Association - Europa Cantat mintegy 50 nemzeti és regionális kórusszövetségen keresztül több mint egymillió énekest, karnagyot, zeneszerzőt és kóruszenei szervezőt képvisel, ezáltal 40 európai országban közvetetten több mint 20 millió emberrel tart kapcsolatot.

Az egyesülés által a European Choral Association - Europa Cantat fő célja az európai kórusmuzsika helyzetének megerősítése, valamint a kóruséneklés és a közös zenélés emberi, pedagógiai és szociális hatásainak egyértelmű bemutatása.

Az Europa Cantat programjai között a következő évek során szerepel a torinói Europa Cantat Fesztivál (2012. július-augusztus), a pärnui (Észtország) Ifjúság Europa Cantat Fesztivál (2011. július), a EuroChoir 2011-es olaszországi és 2012-es csehországi rendezvénye, valamint az UNESCO-nagykövet Ifjúsági Világkórus éves koncertkörútjai, akárcsak a különböző országokban megrendezésre kerülő Éneklő Hetek, karnagyok, zeneszerzők és szervezők részére megrendezett szemináriumok, kurzusok és tanulmányutak, rendszeres zeneszerzői versenyek és konferenciák megrendezése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés