bezár
 

art&design

2010. 12. 16.
Mengyán András hanginstallációi, lézerplasztikái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fény hangjai címmel állítja ki péntektől legújabb 20 munkáját - grafikáit, festményeit, hanginstallációit, lézerplasztikáit - Mengyán András Munkácsy-díjas festő, grafikus, dizájner a budapesti A22 Galériában.

prae.hu

Mengyán András az MTI-nek elmondta, hogy a tárlaton látható lesz Hangkert című installációja, amelynek hanggenerátorral, mozgásérzékelővel felszerelt infravörös fénykapuin áthaladva 42 hangot csalhat ki a látogató, mozgásával saját zenei kompozíciót összeállítva.

A kiállított alkotások között van háromdimenziós LED-plasztika, amelyben a fény megjelenítésére a művész a maga által kifejlesztett speciális folyadékot használta, és három lézerplasztika is: egy lézerorgona, a Fényhasadás című zöld-piros animáció és a Formák téli tánca című munka.

Mengyán András hat akril-vászon festményén - amelyek a Kölcsönhatások címet viselik - a tér-idő viszonyát vizsgálja. A képeket UV-fénnyel világítja meg, s ezzel a látvány és az érzés különös összhangját hozza létre.

Mint a művész rámutatott, alkotásaival célja, hogy berendezze a teret, rendszerezze a vizuális impulzusokat. Hozzáfűzte: a vizuális alapelemek rendszerezésénél eljutott oda, amikor neki és közönségének is egyre fontosabbá válik a környezet, a természet, összességében a külvilág és a művészet kapcsolata.

Mengyán András 1945-ben született Békéscsabán, 1968-ban diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, ahol 1973-tól 1990-ig tanított. 1990-től a bergeni iparművészeti főiskola professzora volt 16 éven át, majd másfél évet New Yorkban töltött. Csatlakozott a Budapesti Műhelyhez, amelyet Bak Imre, Fajó János és Nádler István hozott létre azzal a céllal, hogy a neoavantgárd művészetet közel hozza az emberhez és az egész vizuális környezetet jobbá tegye.

A művésznek Új-Zélandtól Olaszországig, Japántól Kanadán át Svédországig volt kiállítása, és számos magyar múzeum mellett több külföldi közgyűjtemény őrzi munkáit Kanadától Németországon és Ausztrián át Horvátországig.

Mengyán András tárlata 2011. február 11-ig tart nyitva a budapesti A22 Galériában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés