bezár
 

színház

2010. 12. 15.
Európai színházak konferenciája Tel Avivban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Színházak Szövetsége (ETC) – melynek 2010 június 1-től a Miskolci Nemzeti Színház is teljes jogú (egyedüli magyar) tagja – októberben 28-tól 31-ig Tel Avivban, a Cameri Színházban tartotta soros konferenciáját, „Többnyelvűség a jövő színházában” címmel. A fő téma a nyelvi határátlépések lehetősége volt, különös tekintettel a feliratos előadások nyújtotta előnyökre.

Szkéné színház

Színházlátogatások és szakmai előadások során izraeli szakemberek vezették be a jelenlévőket a helyi színjátszás hagyományaiba és jelenébe. Európa 34 színházának vezetői voltak jelen (a tagszínházak száma összesen 41), és a tanácskozáson 6 új tag belépésére szavaztak. Halasi Imre direktor vezetésével a miskolci delegáció részt vett különböző workshopokon is, többek közt az európai drámát népszerűsítő ETC-kezdeményezésként idén megjelent CD-ROM bemutatásán (a CD teljes tartalma itt található), melyen a 120 európai szerző között három magyar, Forgách András, Garaczi László és Térey János műve is szerepel.

A szervezet számos további projektjében is részt vesz Miskolc a közeljövőben; az egyik legérdekesebb talán egy kétéves együttműködés „iskoladrámák” létrehozására, melyek fiatalok ötleteinek felhasználásával készülnek – társadalmi és generációs konfliktusokat megjelenítve –, majd tanórák keretében, 8 országban kerülnek bemutatásra.

Mivel a 2012-es tavaszi soros közgyűlés helyszíne a Miskolci Nemzeti Színház lesz, arról is megállapodás született, hogy Jean-Claude Berutti, az ETC elnöke, valamint a vezetőségi tagok az elkövetkező hónapokban Miskolcra látogatnak, hogy megtárgyalják a magyarországi konferencia részleteit.

A hivatalos programon túl lehetőség nyílt továbbá, hogy a tagszínházak különböző együttműködések terveit – színészek, rendezők, koreográfusok és előadások kölcsönzését – is megvitassák, valamint szakmai tapasztalatokat cseréljenek az egyes darabok és bemutatók kapcsán.

Az írás nyomtatott formában a Színházi Esték januári számában jelenik meg
nyomtat

Szerzők

-- Sárközy Bence --


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés