bezár
 

irodalom

2010. 12. 15.
Budapesten is bemutatták a Pécs Lexikont
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A baranyai megyeszékhely után Budapesten is bemutatták szerdán a múlt héten megjelent Pécs Lexikont.

prae.hu

Pécs tudástára a város természetrajzával, történelmével, gazdaságával, kultúrájával és neves személyiségeivel ismerteti meg az olvasót - mondta Simon Attila, a Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője a Ráday Könyvesházban tartott eseményen.

A budapesti bemutató vendége Vári Éva Kossuth-díjas színművész volt, aki pécsi kötődése révén maga is szerepel a kiadványban.

Simon Attila beszámolt arról, hogy a kétkötetes, 1050 oldalas, 4600 szócikket és 2200 képet tartalmazó városlexikon hagyományos, valamint Zsolnay eozinkerámiával díszített bőrkötésben, háromezer példányban készült és egy DVD-melléklet is tartozik hozzá. "A lexikon már most nagyon népszerű, a példányok több mint a felét értékesítették" - jegyezte meg.

Utalt rá, hogy a lexikon elkészítése három évet vett igénybe. A szócikkeket 131-en írták, főként pécsi egyetemi tanárok, kutatók, de voltak köztük Pécsről elszármazott szakemberek is, munkájukat 10 fős szerkesztői gárda fogta össze. A Pécs lexikonban szereplő minden szócikk új, a képek között pedig sok olyan is található, amelyet eddig nem láthatott a nagyközönség. Az alkotók a tudástárban a város még élő hírességeire és történetének friss fejleményeire, így például az idei kulturális fővárosi programokra is kitértek.

Síkfői Tamás a Pécs Lexikon Konzorcium elnöke arról szólt, hogy terveik szerint a kiadvány angol nyelven is megjelenik majd.
A baranyai megyeszékhely tudástárának első bemutatóját múlt hét pénteken, Pécsen tartották. Akkor Romváry Ferenc főszerkesztő a kiadványt, jelentőségét tekintve az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként épült tudásközponthoz hasonlította.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere pedig hangsúlyozta, hogy a lexikon egy olyan űrt tölt be a városban, amire korábban még csak kísérlet sem volt.

Úgy vélte: a baranyai megyeszékhely kétezer éves múltjának és jelenének feldolgozására vállalkozó kétkötetes mű erősíti a helyi identitást, népszerűsíti a város értékeit, jelentősége éppen ezért "felbecsülhetetlen".

Városlexikon korábban csak Budapestről és Sátoraljaújhelyről készült Magyarországon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés