bezár
 

színház

2010. 12. 15.
Átadták a 2010-es Aase-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a 2010-es Aase-díjakat: a Gobbi Hilda által alapított elismerést Borbás Gabi, Csonka Ibolya, Fülöp Zsigmond és Venczel Valentin vehette át Szőcs Gézától, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárától szerdán Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Szkéné színház

Az eseményen filmek idézték fel a díjazottak karrierjének főbb állomásait. Szőcs Géza ennek kapcsán úgy fogalmazott: sokáig nézett volna még hasonló részleteket, mert számára és általában a néző számára nem az az érdekes elsősorban, hogy mi történik a színpadon, hiszen a művek cselekménye többnyire ismert, hanem a hogyanra keresi, keresik a választ.

"A színház a legillékonyabb művészet, csak aznap estére szól a hatóköre" - fogalmazott. Gobbi Hilda valódi értékek mellett állt ki a díj megalapításával, az elismerés pedig azért tudott mostanáig hiteles maradni, mert ugyancsak valódi értékeket tükröz. Bár az alapító epizodisták számára hozta létre, története során és most is rangos művészek, a szakma kiválóságai nyerték el, akik nélkül nincs sikeres előadás - hangsúlyozta.

Az államtitkár foglalta össze egy-egy mondatban a négy díjazott pályaképét, Borbás Gabit all round színésznőként jellemezte, aki remekül énekel és táncol is, Csonka Ibolya a naiva szerepkörből váltott például A padlás című musical bölcs Mamókájára. Fülöp Zsigmond markáns karaktereket formált meg a "nagy" Nemzeti Színházban.

A Vajdaságból Magyarországra települ Venczel Valentin jobbnál jobb rendezők progresszív együttműködő partnere az Egri Gárdonyi Géza Színházban, a Márton László-drámatrilógia egyik oszlopa - emelte ki.
Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára adta át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet a legendás dramaturg özvegye, Spiegel Annie alapított, hogy a háttérben dolgozó dramaturgokat, színházi titkárokat elismerjék. A gyűrűt 2010-ben Götz Béláné, a Budapest Bábszínház művészeti titkára kapta.

Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára megalapította az Aase-díjat, amelyet minden évben négy színművész - egy-egy vidéki és budapesti színész és színésznő - kaphat meg. Ez a szakmai díj a kiemelkedő életmű és életpálya, valamint a színház és a közönség
szolgálatában eltöltött évek, évtizedek elismerése.

A végrendelet szellemében színészekből álló kuratórium dönt a díjazottakról, a kurátorok között van Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Epres Attila, Igó Éva és Csikos Sándor. A most leköszönő kuratórium nevében Molnár Piroska elmondta, úgy hiszi, méltányosan, jól döntöttek a díjazottakról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés