bezár
 

színház

2010. 12. 14.
Magyar Teátrum Díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar Teátrumi Díj néven a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára alapított elismerést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT); az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én vehetik át díjaikat.

Szkéné színház

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az elismerésről szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Teátrumi Díjat minden esztendőben a háttérszakmák öt hazai és egy határon túli magyar színházban dolgozó képviselője számára ítéli oda az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap főszerkesztője alkotta zsűri.

A díjat december 19-én gálaest keretében adják át, első alkalommal a Jókai Színházban - közölte a teátrum vezetője, hozzátéve: az ünnepséget a Duna Televízió is főműsoridőben közvetíti.

Az esten a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba.

A hazai kisebbségi színházak egyik képviselőjének odaítélt Magyar Teátrumi Díjról Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszélt. Elmondása szerint ezt az elismerést a kisebbségek napján, december 18-án tartott nemzetiségi színházi gálaest során adják át a budapesti Millenárison.

Mint Gergely László, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke hozzáfűzte, az első alkalommal megrendezett, a Duna TV által szintén közvetített esemény reményei szerint segít abban, hogy a hazai nemzetiségi társulatok a magyar színházi szakma szerves részeivé váljanak.

Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője arra emlékeztetett, hogy a színházakban mintegy 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, ezek közül mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme.

"A Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze" - idézte fel a szervezet két évvel ezelőtti megalakulását annak elnöke. A zömében vidéki színházakat tömörítő MTT indította el az első és mindeddig egyetlen vidéki színházi lapot, a Magyar Teátrumot, és jelenleg egy elméleti szaklap indításán dolgozik - jegyezte meg.

Mint Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, az MTT fontos ügyeket karol fel bizonyos célok, elvek mentén, így többek között egy "igazságosabb" előadóművészeti törvényért küzd.

Az MTI kérdésére a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta, a szervezet már elküldte a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Színházi Társaságnak is, így azt minden érintett megismerheti.

A színházi támogatások rendszerének vitatott átalakításával kapcsolatban a rendező közölte, nem bizonyos százalékokkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi jogszabályban nincs kimondva: a most fennálló, társulatokra alapozott színházi struktúra érték, ennek támogatása az elsődleges feladat.

Azokra a sajtóhírekre, melyek szerint rövidesen ő válthatja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház főigazgatói székében, Vidnyánszky Attila nem kívánt reagálni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés