bezár
 

art&design

2010. 12. 14.
Karácsony a nyíregyházi múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Édes karácsony elnevezéssel a legnagyobb családi ünnephez kötődő hagyományokat elevenítik fel szombaton a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, ahol rendhagyó, Czóbel Béla festőművész alkotásait bemutató tárlatvezetésre is várják az érdeklődőket.

prae.hu

Cservenák László, a közgyűjteményi intézmény menedzsere elmondta az MTI-nek, hogy a program 10.00 órakor kezdődik az egyik legnevesebb szabolcsi cukrászmester, Csekő Balázs ünnepi süteményeinek kiállításával és kóstolásával.

Mintegy húsz féle finomságot, főként bejglit, gyümölcskenyeret és zserbót bemutató tárlaton a sütemények összetevőit is ismertetik, hogy ki-ki otthon elkészíthesse. Sőt a cukrász néhány mesterfogást, kulisszatitkot is elárul majd, segítve a házi sütéssel próbálkozókat.

A rendezvényen Kovács Viktória előadóművész tolmácsolásában felhangzanak a híres gyermek és felnőtt karácsonyi énekek. A régi ünnepek történeteit pedig Pregitzer Fruzsina, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésznője idézi fel. Ezután rendhagyó tárlatvezetés kezdődik: Antal Péter, a híres Antal-Lusztig Gyűjtemény tulajdonosa ismerteti a Czóbel Béla alkotásait bemutató kiállítás festményeinek történetét. A gyűjteményből mintegy harminc alkotás lesz látható a nyíregyházi múzeumban az 1976-ban elhunyt festőművész tájképei, csendéletei, portréi és aktjai közül.

A tárlatvezetés után a Vikár Sándor Zeneiskola tanáraiból álló Vivace Kamarazenekar szórakoztatja karácsonyi dallamokkal a rendezvény résztvevőit.

A program kézműves foglalkozásokkal zárul, karácsonyfadíszeket készíthetnek a felnőttek és gyerekek - az angyalfiguráktól a diósfestésig gyakorolhatják az egykori ünnepi kellékek otthoni elkészítésének fogásait.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés