bezár
 

art&design

2010. 12. 14.
Jelentős művek az Abigail Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rajzok, akvarellek és kortárs festmények szerepelnek az Abigail Galéria vasárnapi árverésén. A 237 tétel között több jelentős mű is szerepel, köztük egy Patkó Károly-tájkép, amely 24 millió forintos kikiáltási árával az aukció legdrágább darabja.

prae.hu

Mint Hajdú Kata, a galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a kínálatban szerepelnek eddig lappangó képek és nagyon ismert, sokszor reprodukált, számos kiállítást megjárt festmények Ferenczy Károlytól, Mednyánszky Lászlótól, Batthyány Gyulától, Szőnyi Istvántól, Rippl-Rónai Józseftől, Aba Novák Vilmostól, Egry Józseftől, Scheiber Hugótól és Perlrott Csaba Vilmostól.

Patkó Károly 1931-es Subiaco című táblaképén a napsütötte tájban a mosónők már-már konstruktív rendben töltik be az előteret, míg a háttérben áttetsző fények ragyognak. A festményt, bár ismert volt holléte, legutóbb 1989-ben láthatta a közönség kiállításon. Most 24 millió forinttól lehet rá licitálni.

Tihanyi Lajos erőteljes megfogalmazású, drámai színhatású, Cézanne-i hatásokat magán viselő Trencsén vára című képe 20 millió forintról indul. Egry József pasztell korszakának látványos darabjára, a világháború óta nem látott Mély út című képre 15 millió forinttól lehet licitálni. A művésztől emellett három ritka, az 1910-es évekből származó, a szegényeket realistán ábrázoló olajfestmény is új tulajdonosra vár.

Aba Novák Vilmos 1934-es, Ebédelők című, fára festett temperájának kikiáltási ára 12 millió forint. Ugyanennyiről indul Batthyány Gyula Balkonon/Spanyol nők erkélyen című festménye, amely 1935-ös kiállítása óta csak 2008-ban került közönség elé, amikor 18 millió forintért elárverezték.

Csernus Tibor képe, a fényeknek és árnyékoknak kiszolgáltatott testeket nyers naturalizmussal ábrázoló Saul 10 millió forinttól licitálható, míg a művész Hogarth-tanulmánya 4,2 millióról indul. Az aukció kínálatában jelen vannak a külföldön, elsősorban Párizsban befutott magyar művészek, a hazai klasszikus kortársak, valamint a közép és a legifjabb nemzedék tagjai is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés