bezár
 

zene

2010. 12. 14.
Jótékony szupergála lesz Gorbacsov 80. születésnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerveződik már Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja volt főtitkárának, a Szovjetunió utolsó államfőjének 80. születésnapja: koncerttel egybekötve a londoni Royal Albert Hallban tartják, a meghívottak között lesz az II. Erzsébet angol királynő mellett a világ számos előkelősége, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

prae.hu

Minderről Irina Gorbacsova, a politikus lánya számolt be a Kommerszant című orosz lapnak.

Elmondta: a brit királyi család bizonyosan képviselteti magát, a királynő meghívásához ugyanis a brit kormány előzetes hozzájárulása szükséges, amely már megvan, s egyben azt is jelenti, hogy ha nem is személyesen II. Erzsébet, de valaki a családból bizonyosan ott lesz.

A további 4000 meghívott között van Bill Clinton volt amerikai elnök, Gerhard Schröder volt német kancellár, John Mayor volt brit kormányfő, Sharon Stone színésznő, Hugh Grant és Liz Hurley brit színészek, Bono, Paul McCartney, George Michael, Bryan Ferry, José Carreras és számos orosz művész mindenféle előadói műfajból. A meghívottak végleges listáját január 20-án teszik közzé.

A koncert fő gondolata, hogy külföldi és orosz zenészek együtt muzsikáljanak, lehetőleg duettekben énekeljenek, és például a londoni szimfonikus zenekart Valerij Gergijev orosz karmester vezényli majd.
Az ötlet Gorbacsov tavalyi születésnapján merült fel, de rögtön mindenkinek az jutott eszébe, hogy a 75-iket már ünnepelték kamarakoncerttel Moszkvában, ezúttal valami jelentősebbet kell kitalálni.

Irina Gorbacsova elmondta: van olyan terv, hogy az est bevétele ötmillió font legyen, de ő erre nem venne mérget. A lap ehhez hozzátette, hogy mivel a költségek 4 millióra rúgnak, összesen 9 millió fontot kell beszedni ahhoz, hogy ebből ötmilliót jótékony célra lehessen fordítani. A legolcsóbb jegy 35 ezer, a legdrágább - egy 12 személyes páholy - 100 ezer fontba kerül majd. Az utolsó szabad páholyt pedig a Christie,s aukciós ház árverezi el február 3-án.

A tiszta bevétel 33 százalékát a rákos betegeket támogató és kutatásokat is finanszírozó brit McMillan Cancer Support jótékonysági szervezet számlájára kerül, a többit a Raisza Gorbacsováról, Mihail Gorbacsov elhunyt feleségéről elnevezett szentpétervári gyermekhematológiai alapítvány kapja.

Irina Gorbacsova elmondta: a londoni koncert március 30-án lesz. Édesapja tényleges születésnapján, március 2-án termet bérelnek, meghívják a család barátait, talán valamilyen műsort is csinálnak, de mindenképpen szűk körben ünneplik majd meg.

Gorbacsov politikai tevékenységével jelentős mértékben elősegítette a hidegháború befejeződését, véget vetetett a kommunista párt mindenhatóságának Oroszországban, meghirdette a peresztrojkát és a glasznosztyot, vagyis az átalakulást és azt, hogy sok mindenről lehetett nyíltan beszélni, amiről addig nem, és az ő idején hullott szét a Szovjetunió.

1990-ben Nobel békedíjjal tüntették ki, de saját hazájában - éppen történelmi szerepe miatt - messze nem övezi akkora tisztelet, mint a világban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés