bezár
 

art&design

2010. 12. 14.
Sok önkéntes segített Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program menedzsmentje szerint a baranyai megyeszékhelynek van a legtöbb, mintegy 780 regisztrált önkéntese Közép-Kelet-Európa eddigi kulturális fővárosai közül; a legjobban teljesítők munkáját hétfőn köszönték meg a Pécsi Galériában.

prae.hu

"A programnak már 2007-ben száz önkéntese volt, számuk 2010-re csaknem nyolcszázra nőtt. Közülük kétszáz-háromszáz aktív önkéntes idén mintegy négyszáz program lebonyolításában vett részt, összesen több mint 20 ezer órát dolgozott, közvetlenül háromezer embert mozgósított és száz szervezettel működött együtt. Ez egyedülálló a régió kulturális fővárosainak összehasonlításában" - mondta Ruzsa Csaba, a pécsi EKF igazgatója az önkéntesek tiszteletére rendezett ünnepségen.

Megjegyezte: az önkéntesek a szórólapterjesztéstől a rendezvények biztosításán át a tolmácsolásig számos hasznos munkát végeztek, tevékenységükkel a pécsi EKF-program sokmillió forintot takarított meg, illetve költhetett más kiemelt célra.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere az EKF-programot a város történetének legnagyobb vállalkozásaként említette, "amelyet a pécsiek írtak és ők is valósítottak meg".

"A korábban sokszor joggal kritizált programban az elmúlt másfél évben fordulat állt be, a projekt úgy tudott újjászületni, hogy arra senki sem számított" - mondta Páva Zsolt. Hozzátette: a kulturális beruházások is sikeresek, az új intézményeket, az átépített tereket használják és szeretik a pécsiek.

A polgármester hétfőn mintegy kétszáz aktív önkéntes előtt díjat adott át a program kezdete óta a legtöbbet dolgozónak, az idén legtöbbet dolgozónak, a legfiatalabbnak, a legszorgosabb családnak, házaspárnak, az év önkéntes idegenvezetőjének.

Knyihár Éva, az önkéntes program koordinátora az MTI-nek kifejtette: az önkéntesek alapvetően két csoportra oszthatók. Többségük olyan fiatal, aki szeretné kipróbálni magát, gyakorlatot, tapasztalatot szerezne rendezvények lebonyolításban, kisebb hányaduk pedig társaságba, közösségbe vágyó nyugdíjas. Az érdeklődők az EKF internetes oldalán regisztrálhatnak. Egy adatlap segítségével felmérik, mihez értenek, milyen nyelveken beszélnek, mihez lenne kedvük, és ennek megfelelően kaptak, kapnak feladatokat.

"Reményeink szerint az önkéntes program jövőre folytatódik. A pécsi Civil Közösségek Házában az év során önkéntes centrum kezdett működni, amelynek tagjai nemcsak a kulturális, hanem az egészségügyi és a szociális szférában is tevékenykedhetnek" - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés