bezár
 

zene

2010. 12. 13.
Barokk operaparádé Schwetzingenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A veronai ősbemutató után 275 évvel, Németországban először játsszák el Antonio Vivaldi Bajazet című barokk operáját a schwetzingeni Rokokó Színházban. Az operaritkaság szombattól február 12-ig lesz műsoron.

prae.hu

Bár a Velencében született Antonio Vivaldi munkásságának java részét a hangszeres alkotásoknak szentelte, több mint negyven operát is komponált. Ezeknek körülbelül a fele maradt fönn, közülük egyre többet fedez fel a mai operajátszás.

A Bajazet című darabot 1735-ben, a karnevál idején Veronában mutatták be, a mű Tamerlano címen is ismert. A témát egyébként a barokk opera stílusának tökéletesítője és legnagyobb egyénisége, Händel is feldolgozta.

A librettó Agostino Piovene munkája és tipikus kusza, félreértéseken alapuló szerelmi konfliktust beszél el, főhősei a tatár Tamerlán, akit a török Bajazet ejt foglyul, valamint a görög Andronicus és Asteria, Tamerlán lánya.
A schwetzingeni ötödik téli barokk fesztivál kiemelkedő produkciójának szánják az előadást. A Heidelbergi Filharmonikusokat Michael Form vezényli, az előadást Daniel Pfluger rendezi. Tamerlán Yosemeh Adjej, Bajazet Amadeu Tasca, Andronico Aaron Judisch, Asteria pedig Sophie Carvalho lesz.

Az opera újrafelfedezője az a Fabio Biondi volt, aki a közelmúltban Budapesten járt Európa Galante együttes élén lemezre játszotta a darabot olyan énekes sztárokkal, mint David Daniels, Elina Garanca, Marjana Mijanovic, Patricia Ciofi és Ildebrando D'Arcangelo.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés