bezár
 

irodalom

2010. 12. 13.
Nem lennének elvonhatók az NKA bevételei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem vonhatna el a költségvetés a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételeiből és év végi maradványaiból L. Simon László fideszes képviselő törvényjavaslata szerint, melyet az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak tartott.

prae.hu

Törvényjavaslatának céljáról L. Simon László elmondta: lehetővé akarják tenni, hogy az NKA - a főösszegét biztosító játékadó-bevételeken túl - költségvetési támogatásokat is fogadhasson, míg a szervezet alapszerű működését biztosítaná az NKA bevételei és év végi maradványai elvonásának tilalmát kimondó bekezdés.

A képviselő hozzátette: a javaslat szerint ezentúl társasházak is pályázhatnának az NKA műemlék-felújítási alapjánál.

Mint hangsúlyozta, javaslatának lényegi pontja a kulturális szféra évtizedes jogos igényét elégíti ki azzal, hogy lehetővé teszi a maradványösszegek felhasználását.

Hiller István (MSZP) főbb céljaiban támogathatónak tartotta a javaslatot és emlékeztetett, hogy az NKA 2010-ben financiális okokból nem írt ki elegendő pályázatot, így fontos a maradványösszegek felhasználhatóságának biztosítása.

A szocialista képviselő ugyanakkor feltette a kérdést: miért van szükség egy 800 millió forintos filmtámogatási keretre az NKA-n belül, ezt a forrást miért nem a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz rendeli a költségvetés? Válaszában L. Simon László helyesnek nevezte, hogy az NKA-n belül is létrejöjjön egy filmtámogatásai alap.

Karácsony Gergely (LMP) a törvényjavaslat céljaival egyetértve a jogszabály azon bekezdését kifogásolta, amely kimondja, hogy az NKA-hoz érkező költségvetési támogatás felhasználását a miniszter szabályozhatja.

A kulturális bizottság 15 igen és 2 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés