bezár
 

színház

2010. 12. 11.
Katowicei színház előadása magyar rendezésben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A katowicei Wyspianski Színház Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabjának Keresztes Attila, a szatmárnémeti színház igazgatója által rendezett előadásával kezdődik a Színházi hungarikumok fóruma című sorozat Budapesten a Nemzeti Színházban.

Szkéné színház

A Hungarofest-Égtájak Iroda félévenként olyan külföldi produkciókat kíván bemutatni Budapesten, amelyeket határon túli magyar alkotók hoztak létre nem magyar színpadon - mondta el az MTI-nek Horváth Ilona programszervező.

A katowicei színház társulatának előadásában és Keresztes Attila rendezésében láthatja a közönség Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című színművét. Az észak-sziléziai színház művészeti vezetője Tadeusz Bradecki, aki már több lengyel társulatot vezetett, és 1998 óta tagja az Európai Színházi Uniónak.

A Gombrowicz-kutatóként is ismert Bradecki 2008-ban Kolozsvárott a nagy lengyel íróról és drámaíróról tartott workshopot az Európai Színházi Unió fesztiválja keretében, és ott ismerte meg Keresztes Attilát, aki akkor a kolozsvári Állami Magyar Színházban dolgozott. Ezután kérte fel őt az Yvonne, burgundi hercegnő megrendezésére Katowicében - mondta el az MTI-nek Kriston Wojtek, a társszervező Lengyel Intézet munkatársa.

Hozzátette, hogy a 2010 februárjában bemutatott előadás sok elismerő kritikát kapott külföldön is, a darab bekerült az Európai Színházi Unió Nomadeurope című programjába, így mutatták be Csehországban az ostravai nemzeti színházban, és a Gombrowicz-darabbal zárul az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál a Kolozsvári Magyar Állami Színházban december 12-én.

Kriston Wojtek megjegyezte, hogy Keresztes Attila minden eddigi felfogástól különbözően rendezte meg a darabot, például Yvonne más előadásokban csúnya, míg ebben a rendezésben szép, emellett a díszletek, a fények vagyis a látvány is gyönyörű.

Witomir Gombrowicz (1904-1969) irodalmi Nobel-díjra is jelölt lengyel író, novellista, drámaíró. Ferdydurke című, 1937-ben írt novelláját, amelyből színdarab is készült, a XX. század egyik legfontosabb művének mondta Susan Sontag amerikai író. Magyarul is sok műve megjelent, köztük a drámái és a Napló (1953-1956) a Kalligram és a 80-as években az Európa Kiadónál.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés