bezár
 

zene

2010. 12. 11.
Budapest Klezmer Band: dupla koncert a 20. születésnapon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színpadi produkciók, megszámlálhatatlan mennyiségű fellépés itthon és külföldön, DVD-k, CD-k jelzik, hogy a Budapest Klezmer Band (BKB) immár két évtizede szerves része a magyar kultúrának; az együttes kedden délután és este dupla koncerttel ünnepli 20. születésnapját a Művészetek Palotájában (Müpa).

prae.hu

Gálaestjén az együttes e két évtized legsikeresebb számait, egyre szélesebb közönségük kedvenceit adja elő. Az est egyik vendége Illényi Katica lesz, aki nyolc évig állt az együttes középpontjában, és hegedűjátékával, valamint énekével erősítette a csapatot és nyerte meg a közönséget. A másik vendég Bíró Eszter, aki hat évig volt az együttes énekese - mondta Binder Ágnes, a BKB menedzsere az MTI-nek.

A Jávori Ferenc által alapított zenekar jelenleg hét tagú: a billentyűs Jávorin kívül Kohán István klarinéton, Gazda Bence hegedűn, Nagy Anna harmonikán, Tamás Gábor harsonán, Kiss Gábor nagybőgőn, Végh Balázs pedig ütőhangszereken játszik a társulatban.

A Budapest Klezmer Band húsz évvel ezelőtt a Kossuth moziban, a zsidó filmfesztivál megnyitója előtt lépett először a nyilvánosság elé. A debütálás után meglepően hamar, alig több mint egy év múlva elkészült az első CD, mégpedig a francia Harmonia Mundi kiadásában. Azóta hét újabb album jelent meg.

Jávori Ferencet az egyik lemezbemutató koncert után kereste meg Kerényi Imre színigazgató azzal az ötlettel, hogy hangszerelje át saját létszámukra a Hegedűs a háztetőn című musicalt, és a Budapest Klezmer Band lépjen színpadra az előadásban. A sikeres produkciót több mint kétszázezren látták a Madách Színházban.

A következő színházi közreműködés a Győri Balett Purim előadása volt, később megszületett a Klezmer szvit, amelyekben az adott előadás aktív szereplői a muzsikusok, csakúgy, mint most Pécsett, a Nemzeti Színházban Joshua Sobol Gettó című drámájában.

"A Purimot több mint kétszázszor játszottuk és nemcsak Győrben és Budapesten, hanem Londonban, Moszkvában, Helsinkiben, Brüsszelben, Koppenhágában és New Yorkban is" - emelte ki Jávori Ferenc.

A tizenkét tételből álló a Klezmer szvit a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Rolla János felkérésére készült, a darabnak komoly az utóélete, mert más jelentős zenekarokkal is játszották, köztük az Amszterdami Concertgebouw kamaraegyüttesével, a Zürichi Kamarazenekarral, legutóbb pedig a Bayerischer Rundfunk Zenekarának vonóskarával a müncheni Prinzregententheaterben 1800 hallgató előtt.

"A legnagyobb kihívás számomra a Menyasszonytánc volt" - idézte fel az együttes alapítója. Ezt a 2006-os Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, azóta is repertoáron tartja a Budapesti Operettszínház, és a kétszázadik előadáshoz közeledik. Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház főigazgatója szerint a Menyasszonytáncot a következő öt évben is játszani fogják. "Új műfaj termett nálunk: a klezmeroperett, amely különleges, mert a dráma, a színpadi konfliktus a zenében úgy jelenik meg, hogy mindez a jelenben válik átélhetővé" - fogalmazott.

Ősszel a Pannon dalok című esten játszottak Rost Andreával a Dohány utcai zsinagógában, a Miskolci Nemzeti Színház pedig október végén mutatta be a Menyasszonytáncot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés