bezár
 

zene

2010. 12. 11.
Megjelent a Mobilmánia új nagylemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a javarészt egykori P. Mobil-tagokból álló Mobilmánia zenekar új, második nagylemeze Az út legyen veled címmel.

prae.hu

Míg a 2008-as első CD-nk a múlthoz való kötődés jegyében készült, a mostani hangzása modernebb - mondta Zeffer András, az együttes vezetője, billentyűse az MTI-nek.

Az Alexandra Kiadó által gondozott anyagon immár a zenekar első számú énekesévé lépett elő a korábban szintén a P. Mobilban megfordult Rudán Joe, Vikidál Gyula viszont nem működött közre a felvételeken. Mint Zeffer András kifejtette, Vikidál eredetileg ötven koncertre szerződött a zenekarhoz, amit jócskán túlteljesítettek, az énekes jelenlegi színházi munkái ugyanakkor nem teszik lehetővé, hogy a Mobilmánia teljes jogú tagja legyen.

"Ha úgy alakul, és egyéb elfoglaltságai lehetővé teszik, Vikidál Gyula a későbbiekben is jön velünk játszani. Az új lemezen egyébként Rudán Joe-n kívül többen is énekelnek: Kékesi László basszusgitáros, Kozma Tamás gitáros és jómagam is" - mondta a billentyűs.

A zenekarvezető utalt arra, hogy esetében a szólóéneklés 2005-ben kezdődött, amikor az akkori Tunyogi Rock Band billentyűseként a zenekarnak nevet adó Tunyogi Pétert kellett helyettesítenie annak hosszan tartó betegsége miatt. (Tunyogi, aki korábban a P. Mobil frontembere is volt, 2008-ban elhunyt.)

Az új lemezre a dalszövegeket ismét Horváth Attila írta, akivel 14 éve szerzőtársak. Horváth Attila jól ismeri a zenekart, a zenészek élményeiből táplálkoznak szövegei, a lírai szerzemények pedig visszaadják azokat az emberi érzéseket, amelyekről az együttes szólni szeretne. Zeffer az új számok közül Az út legyen veled, az Amíg a gyertya ég, valamint az Egyedül a legjobb se című szerzeményt tartja a legsikerültebbnek.

A zenekar és talán az egész rockműfaj életmódját jellemzi a Hajnalban hazafelé című szám.

"Ez adja vissza azt az életérzést, amely szerint a zenészek rajongók sokaságával találkoznak koncertről koncertre. Ezért fontos, hogy 35 év muzsikálás után is folyamatosan meg tudjunk újulni" - emelte ki Zeffer András.

Mint mondta, a Mobilmánia koncertjeire járók életkora nagyon változó, 15 évestől a hatvanas éveikben járókig mindenki megtalálható közöttük. Hozzátette: az idősebbek hozzák magukkal gyermekeiket, unokáikat, "így lesz a rock örök és elpusztíthatatlan". A zenész évekkel ezelőtt maga is súlyos betegségből, leukémiából épült fel, szerinte ez a mondás kiegészül azzal, hogy "a rocker elpusztíthatatlan".

A Mobilmánia repertoárjának mintegy harmadát jelenleg is a P. Mobil dalai teszik ki. A zenekar 2011 végére szervezne egy nagyszabású budapesti koncertet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés