bezár
 

art&design

2010. 12. 11.
Pintérék karácsonyi aukcióján is keresték a szocreált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntekig bezáróan egész héten árverezett a Pintér Galéria, a hétfői, nagy visszhangot keltett, a diktatúra legkeményebb idején, 1946 és 54 között keletkezett szocreál műveinek aukcióját követően, még három napon lehetett vásárolni a galériában.

prae.hu

Előbb, szerdán a kortárs művészet köréből árvereztek, úgy, hogy ebben az anyagban is szerepelt jó néhány, a minisztériumi raktárakból előkerült szocreál mű, de már a kvalitásosabbakból. S az ezekből befolyó összeg szintén jótékony célt, a vörösiszap károsultak megsegítését célozta. Majd a nagy aukció második csütörtöki napján klasszikus festmények, grafikák és kisplasztikák, végül pénteken iparművészeti műtárgyak, ezüstök, porcelánok, üvegek, ékszerek kerültek kalapács alá.

A karácsonyi árverésre már jóval kevesebb érdeklődő és a vásárló jött el, mint az azt megelőző aukcióra. Ám jellemzően, a kortársak között még mindig keresettek voltak a szocreál mesterek. Megvették Dobroszláv József tájképeit és közlekedési témájú akvarelljeit, egy Duna-parti képét négyszeres áron, 100 ezer forintért. Kikiáltását éppen kétszázezerrel megtoldva juttatták 320 ezer forintra G. Lux Alice mázas kerámia faliképét. Domanovszky Endre oldott koloritú festményeit kikiáltási áron vitték el, Hézső Ferenc 1976-os absztraktba hajló olajképe 60 ezer forintról duplázott. A galéria gyűjtőkörébe tartozó kortárs művészek is megértek néhány szép licitet. Szurcsik János mindhárom festményére ráígértek, így 95, illetve 100 és 130 ezer forintért ütötték le őket. A 90-es évekből való két, Kokas Ignác tájképet 110 és 240 ezer forintra licitálták. A legnagyobb sikert Tóth Margit üvegplasztikái hozták. A 18 ezerről kezdő, parányi Ülő majom című üveg figura 170 ezerre tornázta fel magát, míg a Barátság című, szintén állatfigurás mű 480 ezerről 950 ezer forintig bírta.

A klasszikus anyag csaknem felében elkelt. Sikeresen szerepelt a dekoratív Faragó Béla festmény, a Művészet allegóriája, midőn 400 ezer forintról 750 ezerre jutott. Glatz Oszkár Palóc menyecskéje 850 ezer forintra duplázott. Istókovits Kálmán, már többször indított Hegyi beszéde most elkelt 950 ezer forintért. Komoly harc folyt Kurucz D. István Vásárhelyi utca képéért is, 120 ezerről 320 ezerre jutott. A szobrok közül Jacques Louis Gautier bronzírozott, cink-alumínium ötvözetű Mefisztója 55o ezret ért meg valakinek.

A harmadik nap 137 tételéből nagyjából kikiáltási áron elkelt 46 tétel, nagyobbik részben vételi megbízással. Nem keltett meglepetést, hogy főleg az ezüst tárgyakat vitték. A porcelánok közül egy keleti váza ért el jó eredményt, 120 ezerről 200 ezerre, és egy Zsolnay kaspó jutott 280 ezerről 550 ezerig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés