bezár
 

zene

2010. 12. 10.
A Jobb velünk a világ koncerten 16 millió gyűlt össze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 16 millió forint gyűlt össze a Jobb velünk a világ című jótékonysági koncerten Budapesten.

prae.hu

A november 21-i rendezvényen több mint 9 ezer ember vett részt, a jegyeladásból és az adományokból összegyűlt összeg meghaladta az előző két évi koncert bevételét - mondta el Papp Szabolcs, az esemény szóvivője pénteken Budapesten.

A jótékonysági eseményen mások között fellépett a Nemadomfel, a Csík zenekar, a Quimby és a Kiscsillag, a műsorban közreműködött Presser Gábor, Ferenczy György és a Rackajam, valamint egy 8 esztendős szendrőládi kislány, Rácz Etelka.

Az idei koncert bevételéből egy passzívházként működő öko-lakóotthon felépítését tűzték ki célul a szervezők, amely Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának felajánlásával a III. kerületben épülhet fel.

A lakóotthon 10 fogyatékos személynek állandó, 4 fő részére átmeneti lakóhelyül szolgál majd. Az önkormányzat öt telket ajánlott fel, ezek közül választják ki a megfelelőt. Papp Szabolcs arról is beszélt, hogy a különböző szakemberek, mérnökök, építészek mellett a fogyatékkal élők is elmondták, milyen lakóotthont tartanak jónak. Így sok olyan bölcs dolog került napvilágra, amire oda kell figyelni - hangsúlyozta.

Az összegyűlt 16 millió forint körülbelül a negyede annak az összegnek, ami szükséges ahhoz, hogy felépüljön a ház - tájékoztatta Dudás Bence, a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) ügyvezetője az MTI-t.

Mint mondta, azért is szerveznek egyetemi tervrajzpályázatot, hogy a társadalom minél szélesebb rétegét megszólíthassák, ezen belül elsősorban az építőipari cégeket. Az építkezést várhatóan jövő ősszel kezdik el - jelenleg a telek kiválasztásánál tartanak -, és terveik szerint 2012. végén készülhet el a lakóotthon. A MAPASZ a passzívházként működő lakóotthon felépítésében nyújt szakmai támogatást, a telek kiválasztásában, a tervezés előkészítésében és az átfogó építési program kialakításában dolgoznak együtt a Nem Adom Fel Alapítvánnyal.

A fogyatékos emberek Magyarországon még ma is tömegintézményekben élnek, a várostól távol, külterületeken, egy szobában 8-10 ember és a folyosó végén van a közös fürdőhelyiség - hívta fel a figyelmet Jakubinyi László, a CÉHálózat (Fogyatékos személyek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek érdekvédelmi közössége) elnökségi tagja, hozzátéve: 16 ezer felnőtt fogyatékkal élő lakik "nem emberséges" körülmények között.

A CÉHálózat számításai szerint 2010-ben egy, a fogyatékos embereket ellátó civil fenntartású intézmény esetében az állami normatíva és a térítési díj bevételei a szükséges költségeknek csak a 70 százalékát fedezik. A 30 százalékot adományokból, pályázatokból igyekeznek előteremteni, megoldást egy kiegészítő támogatás jelentene.

A Kézenfogva Alapítvány a fogyatékos emberek számát és az igényeket tekintve legalább 2700 lakóotthon építését tartja szükségszerűnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés