bezár
 

film

2010. 12. 09.
Zappa, Alföldi és Szakcsi Lakatos a budapesti Romani Film Festivalon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2010. december 10-én este kilenctől a Zappa emlékzenekar és Szakcsi Lakatos Béla koncertjével zárul hivatalosan a II. Budapesti Cigány Filmfesztivál. A programok azonban még javában tartanak, szombaton a legkisebbeket várják a szervezők.

prae.hu

Zappa, a legendás roma származású művész december 24-én lenne 70 éves. Zappa 17 éve lépett fel Magyarországon, Gerebics Sándor félórás filmje, mely a Zappa emlékzenekar koncertje előtt, 20.15-től a Kesztyűgyárban (Mátyás tér 15.) látható, ezt a legendás eseményt idézi fel.

A fesztivál programja sűrű. Csütörtökön 18.30-tól a Kesztyűgyárban többek között Alföldi Róbert, Bogdán Árpád és Spiró György beszélgettek.

A péntek (december 10.) a zenés filmeké: láthatják a vendégek többek között Czencz József Babos Gyula-portréfilmjét és az Usti Oprét, Sas Tamás filmjét, melyben Balogh Kálmán, Snétberger Ferenc és Boban Markovic játszanak.

Szombaton (december 11.) 11-től a gyerekeket várják a szervezők, például Dargay Attila klasszikusával, a Szaffival.

A fenti néhány cím és program csupán ízelítő!

Szeretettel várják a szervezők az érdeklődőket a Kesztyűgyárba, a Napházba és az Örökmozgóba.

Kesztyűgyár Közösségi Ház
1084 Budapest, Mátyás tér 15.

FROKK - Napház
1081 Budapest, Népszínház utca 31.

Örökmozgó
1073 Budapest, Erzsébet körút 39.



További program:


december 10. péntek

NAPHÁZ

16.30: Szívmuzsikusok
Kőszegi Edit, magyar dokumentumfilm, 70’

A riportalanyok elbeszélései nyomán az a több évtizeden át tartó folyamat tárul fel, amelyben a cigányzenének a magyar kultúrában betöltött szerepe átalakult.
A film központi helyszíne a VIII. kerületi Mátyás tér, amely nemcsak a zenészek fontos találkozóhelye volt a hatvanas–hetvenes években, hanem jelképessé is vált.
A cigányzenészekből formálódó közösség tagjai életmódjukkal, érvényesülési kísérleteikkel az integrálódás és tradícióőrzés különféle módjait, sikereit, kudarcait testesítik meg.

17.45 Usti opre – Éleszd a tüzet
Sas Tamás, magyar-német-szerb dokumentumfilm, 2006, 85’

A cimbalmos Balogh Kálmán, a gitáros Snétberger Ferenc és a trombitás Boban Markovic gyakran zenélnek együtt a nemzetközi zenei élet különböző helyszínein. 2003 novemberében Usti Opre – Éleszd a tüzet címmel roma zenészek adtak koncertet a Millennáris Parkban. Ez a rendezvény a kerete a három kitűnő zenész portréjának.

19.15 Mi hárman, a család és a jazz
Ferenczy Gábor, magyar dokumentumfilm, 1994, 47’

Egy hét a Trio Midnighttal. Vidám, rokonszenves portré egy szenvedélyes jazz-zenész cigány családról.

20.15 Átok és szerelem
Mihályfi Sándor, magyar film, 1985, 79’

Mára cigánytelepek generációi nőttek fel ezen a történeten, amelyben egy cigány férfi a folyó menti tábortüzes telepről beleszeret egy csinos, szőke parasztasszonykába,
a cigánylány viszont, aki őt szereti, megátkozza a fiatalasszonyt, miközben Bangó Margit, a cigány legény anyja néha dalra fakad. Örök témák ezek: szerelem, féltékenység, pénz, szegénység…


KESZTYŰGYÁR KÖZÖSSÉGI HÁZ

16.00 Zenészbúcsúztató
Gát Balázs, magyar dokumentumfilm, 2004, 80’

A cigányzene alkonyáról, egy tradíció végnapjairól mesélnek az ózdi cigánymuzsikusok.
A hajdan elismert, ünnepelt emberek élete mára nagyot változott, zene helyett etnikai előítéletesség lett a mindennapi lételemük. De egyikük elhatározza, hogy megmutatja az embereknek: ők többet érdemelnek. Fotókiállítást szervez a zenészcsaládoktól összegyűjtött képekből. Gyönyörű, régi felvételeken láthatók a zenekarok, prímások, egy szakma fénykora.

17.45: Időtlen úton - Babos Gyula
Czencz József, magyar dokumentumfilm, 2007, 40’

A magyar dzsessz egyik legnépszerűbb gitárosa, Babos Gyula
2005-ben alakította meg Babos Project Special nevű zenekarát, amely dzesszes zenei keretek között, improvizatívan szólaltatja meg a Kárpát-medence hagyományos dallamait. Az együttes koncertfelvételét Babos Gyula kettős – cigány és zsidó – kötődéséről és a zenéről vallott gondolatai tagolják.

18.45 R.B. Kapitány- Radics Béla - Im Memoriam Béla Radics
Kisfaludy András, magyar dokumentumfilm, 81’

Radics Béla (1946–1982) gitáros, énekes, zeneszerzőt rajongói a magyar Jimi Hendrixnek tartották. Kezdeti zenekarai (Sankó, Atlantisz, Pannónia) után 1968-ban alakította meg az első magyar progresszív bluest játszó zenekart, a Sakk-Mattot. Ő és zenésztársai ismertették meg a hazai beat-korosztállyal a rhythm and bluest. Nagy sikerei voltak későbbi formációival is (Taurus, Tűzkerék). A kultúrpolitika üldözte, figyeltették, lemezszerződést nem kapott. Bravúros gitártudását egyetlen kislemez őrzi.

20.15 Zappapest
Gerebics Sándor, magyar koncertfilm, 27’

A film Frank Zappa Szakcsi Lakatos Béla zenekarával tartott fergeteges budapesti koncertjét idézi fel.

21.00 A fesztivál zárórendezvénye:
A ZAPPA EMLÉKZENEKAR KONCERTJE:
VOJNITS ATTILA, VALAMINT SZAKCSI LAKATOS BÉLA


KESZTYŰGYÁR KÖZÖSSÉGI HÁZ - PÉLI TAMÁS TEREM

18.30 A cigányzene múltja, jelene és jövője

Résztvevők: Buffo Rigó Sándor, Fátyol Tivadar, Hajós András, Kathy Horváth Lajos, Kőszegi Edit, Szakcsi Lakatos Béla, Szuhay Péter


ÖRÖKMOZGÓ MOZI

20.30 Guca! /Trombitaverseny
Dušan Milić, szerb film, 94’

A legnagyobb szerb trombitás, Satchmo 16 éves lánya szerelembe esik Romeóval, a rivális roma trombitás zenekar virtuózával. Satchmo mindent megtesz, hogy elválassza a szerelmespár…


december 11. szombat

NAPHÁZ

11.00 Szaffi
Dargay Attila, magyar rajzfilm, 1984, 76’ 

A menekülni kényszerülő Ahmed pasa elássa kincseit. Elárvult fiát jószívű cigányok veszik pártfogásába. Mikor Jónás felcseperedik, útnak indul, hogy visszaszerezze jogos örökségét…

12:30 Cigánykaraván / Cyganski karavan
Lolek i Bolek / Lolka és Bolka kalandjai

Több rendező, lengyel rajzfilm, válogatás, 30’

13:15 A Kurt Lewin Alapítvány filmjei


KESZTYŰGYÁR KÖZÖSSÉGI HÁZ

11.00

“Pogácsásjulcsi’

Baranyi Mária, magyar dokumentumfilm, 8’

A munkanélküli, szakképzetlen, háromgyermekes cigányasszony kitörésének története a szegénységből. „Pogácsájulcsi” sorsreceptjének hozzávalói: nagy adag akaraterő és ambíció, egy átképzés, némi számítógép-ismeret a gyerekektől, sok küzdelem, meg persze egy kis bódé... Ezekből gyúrja ő magát nap, mint nap egy budapesti lakótelep példaképévé magyarnak, cigánynak egyaránt.

Sosemvolt cigányország 
Macskássy Katalin, magyar animációs film, 2010, 10’

Ez a rövidfilm egy régi cigány mese különleges animációs technikával készült feldolgozása.

Börtönévek
Váradi Béla, magyar dokumentumfilm, 2010, 10’

A cigány származású H. Ritát 3 évig tartották előzetes letartóztatásban, mint kiderült ártatlanul. A fogvatartás alatt kihullottak a fogai, infarktusai voltak, a sok felfázástól pedig meddő lett. Testvére és apja temetésére rabláncon vitték el, mint egy bűnözőt. Felmentése után Rita beperelte az államot, 19 millió forint kártérítést kapott.

“A büdös asszony”
Váradi Béla, magyar dokumentumfilm, 2010, 8’

Katikát a hivatalos indoklás szerint a testszaga miatt rúgták ki egy nagy áruházból. Katika viszont azt mondja, hogy a főnökének a származásával volt baja. Katika cigány származású.

12.00: Gypsy Swing
Tony Gatlif, francia játékfilm, 2002, 90’

Max, a szőke, szeplős tizenéves párizsi kisfiú nagymamájánál tölti a nyári szünidőt. Tudja, hogy a város külső kerületében híres cigányzenészek élnek. Elhatározza, hogy ott tanul meg gitározni. A cigány közösség életvitele, szokásai, történelme lenyűgözi a jólétből odacsöppent Maxot. Miraldo ismerteti meg Maxot a cigány-jazz technikai tökéletességével és túlfűtött, érzelmes előadásmódjával. A vakáció azonban a végéhez közeledik…


december 12. vasárnap


ÖRÖKMOZGÓ MOZI

20.30 Blöff / Snatch
Guy Ritchie, amerikai-angol film, 2000, 104’

Az ékszertolvaj, Franky Londonban, apróbb brilleket kézbesít megbízója ügyfeleinek. Egy szélhámos orosz, Boris ráveszi, hogy fogadjon egy illegális bokszmeccsen, ahol tervei szerint kirabolja majd a férfit...


december 13. hétfő


ÖRÖKMOZGÓ MOZI

20.30 Macska-jaj /(Crna mačka beli mačor)
Emir Kusturica, szerb-horvát-német-román film, 1998, 123’

Mi történik, ha az egyszeri roma zsivány olajszőkítőkkel és rettegett drogbárókkal üzletel? Nos, roma emlékezet óta nem fordult elő, hogy több vagonnyi szőkített olajat elnyeljen a föld. De itt megesik ez a csoda, a lóvé meg elvész...






nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés