bezár
 

zene

2010. 12. 09.
Az új pécsi koncertterem a világ élvonalába tartozik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ élvonalába tartozik az új pécsi hangversenyterem - mondta Maxim Vengerov világhírű hegedűművész, aki csütörtökön a Pannon Filharmonikusok vendégeként lépett fel a pécsi Kodály Központ első nyilvános koncertjén.

prae.hu

Beethoven III. Leonora nyitánya, V. Esz-dúr zongoraversenye és Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című műve szerepelt a programban a különleges esten, amelyen Maxim Vengerov ezúttal karmesterként mutatkozott be, s amelyen a Pannon Filharmonikusok vendége volt Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész is. Az esemény iránt óriási volt az érdeklődés, a jegyek már hónapokkal ezelőtt elfogytak.

Maxim Vengerov a próbákat követő, de a koncertet megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: sok koncertteremben játszott már pályafutása során, s úgy véli, a pécsi a világ élvonalába tartozik.
"A Pannon Filharmonikusok új otthona egy olyan Stradivarihoz hasonlítható, amelyen mindenki játszhat, s amely mostantól hozzá tartozik a világ kulturális életéhez" - jegyezte meg a világhírű hegedűművész-karmester.

Utalt arra: 2006-ban szólistaként már fellépett a Pannon Filharmonikusokkal és élmény volt a zenekarral együtt szerepelnie.
Maxim Vengerov kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár az elmúlt években karmesteri karrierjét építette, a 2011-2012-es évadtól újra szólistaként is láthatja és hallhatja őt a közönség.

A sajtótájékoztatón Ránki Dezső kiemelte: úgy látja, az elmúlt időszakban a Pannon Filharmonikusok zenekar szakmailag sokat lépett előre, és további fejlődésében az új koncertterem is segíteni fogja.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója még a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján a Kodály Központ jelentőségét érzékeltetve utalt arra, hogy a korábban két Grammy-díjra is jelölt Maxim Vengerovval két évvel ezelőtt szerződtek. A művész feltétele volt, hogy kizárólag az új létesítményben hajlandó fellépni, ennek hiányában el sem jönne Pécsre.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.

Horváth Zsolt a központ koncerttermét korábban Európa egyik legjobb hangzású hangversenytermeként említette az MTI-nek.

Hasonlóan jó véleményének adott hangot a helyiség hangtechnikai méréseit végző Kotschy András akusztikai tervező, valamint a világ legjobb számítógépes teremakusztikai modellező programjával dolgozó dán mérnök is, akit konzulensként kértek fel a munkára.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója arról is beszélt, hogy a központtal Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. "A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet.

Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott.

Hozzátette: az előadóművészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.

A csütörtöki első nyilvános koncert csak "ízelítő" volt a komolyzene rajongóinak, a központ hivatalos megnyitója Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés