bezár
 

zene

2010. 12. 09.
A legenda újraéled – Miss Saigon
Miss Saigon 2011. augusztus 19-20-21. Sopron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sztárszereposztás a Budapesti operettszínház és a soproni MKB Aréna közös produkciójában. 2011. augusztus 19-20-21-én kel új életre Claude-Michel Schönberg legendás musicalje, a Miss Saigon a hatalmas soporoni szabadtéri színpadon. A két férfi főszerepet Dolhai Attila és Fekete Pál alakítja KERO® rendezésében.

prae.hu

A musical, amely már legenda” – hangzott a Newsweek kritikája alig néhány héttel a Miss Saigon 1989-es premierje után. S valóban, nem tévedtek, Claude-Michel Schönberg musicalje több tízezerszer ment szerte a világon. „Musicalek jönnek és mennek, de ez a darab maradandó” – írta a Sunday Times, s az újságírónak igaza lett, hiszen a Miss Saigon a tíz leghosszabb ideje játszott zenés előadás között van.

Magyarországon is a műfaj történetének egyik legfontosabb állomása az 1994-es szegedi szabadtéri, majd operettszínházi premier – Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezésében, a musicalnek itthon is kultusza alakult ki, nem véletlen tehát, hogy a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna most szabadtéren kelti új életre a legendát 2011 nyarán Sopronban – sztárszereposztásban.

Két musicalsztár már biztos színpadra lép a Miss Saigon gigantikus előadásában: Christ, az amerikai katonát Dolhai Attila, míg jó barátját, Johnt Fekete Pál alakítja. Ők ketten most először láthatók egy színpadon, egy produkcióban.

Schönberg művének további szerepeire, köztük a címszerepre a Budapesti Operettszínház többfordulós, nyílt meghallgatást szervez. Jelentkezni 2010. december 31-ig fényképes önéletrajzzal lehet a missaigon@operett.hu címen, a művészeket januárban hallgatja meg a teátrum.

A Miss Saigon egyébként Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operája alapján íródott. Egy kudarcra ítélt románcot ír le a hetvenes évekbeli Saigonban, a vietnami háború idején.

A musicalt állítólag egy fénykép ihlette, amelyet Schönberg véletlenül talált egy újságban. A fotón egy vietnami édesanya volt, amint ppen elköszön a lányától a Tan Son Nhut Légibázison. A lány az Egyesült Államokba utazott, ahol az édesapja egy volt amerikai katona, és pont olyan pozícióban volt, amelyben jobb körülményeket tudott a lányának biztosítani. Schönberg az édesanyának ezt a tettét úgy nevezte el, mint a „végső áldozat”, amely aztán a darab központi gondolata lett.

Az augusztusi előadásokra jegyek 3990 forintos induló áron már válthatók az interticket országos hálózatában vagy a http://missaigon.jegy.hu weboldalon.

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés