bezár
 

film

2010. 12. 09.
Maximilian Schell osztrák színész 80 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár Maximilian Schell osztrák színész szerdán már nyolcvanadik születésnapját ünnepli, még nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata, jelenleg egy olyan filmre készül, amely Napoleon és Ludwig van Beethoven képzeletbeli találkozásáról szól.

prae.hu

A színész a császárról és a komponistáról szóló film előtt februárban a Karl Marx utolsó napjairól szóló alkotásban áll a kamerák elé.

A Bécsben született Maximilian Schell Svájcba menekült szüleivel, miután a nácik annektálták Ausztriát. A II. világháború után a család visszatért Ausztriába, Schell egyike lett azoknak az európai színészeknek, akiket a tengerentúlon is felfedeztek.

A színpadon 23 évesen debütált, első amerikai filmjét 28 évesen forgatta Marlon Brando partnereként. 1961-ben az Ítélet Nürnbergben című filmben Marlene Dietrich, Burt Lancester és Spencer Tracey oldalán játszott, alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Pályafutása során öt alkalommal jelölték a rangos amerikai díjra, színészi munkája mellett forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként, valamint dokumentumfilmesként egyaránt szép sikereket ért el. Filmes sikerei mellett színpadon is rendszeresen kamatoztatta tehetségét, játszott az Ítélet Nürnbergben színdarabbéli feldolgozásában.

Kipróbálta magát operaelőadásokban is, Plácido Domingo meghívására Richard Wagner Lohengrin, valamint A Rózsalovag című darabjában tűnt fel a Los Angeles-i operaházban 2001-ben, illetve 2005-ben.

Maximilian Schell lánytestvére, Maria Schell is híres színésznő volt, keresztlánya pedig Angelina Jolie világhírű amerikai színésznő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés