bezár
 

irodalom

2010. 12. 08.
Franciául is megjelent Schreiber Tamás életrajzi kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi magyar kiadás után J,ai choisi la France (Franciaországot választottam) címmel franciául is megjelent Thomas Schreiber (Schreiber Tamás), Franciaországban élő magyar származású politikai újságíró életrajzi kötete.

prae.hu

A France Empire kiadó gondozásában napvilágot látott, több mint háromszáz oldalas könyv kapcsán Daniel Vernet, a Le Monde című napilap külpolitikai szerkesztőségének korábbi vezetője beszélgetett kedden este a szerzővel a Párizsi Magyar Intézetben.

A gyerekkorról szóló részt kivéve a könyv valójában nem a magyarul Életmorzsák címmel megjelent kötet francia fordítása, hanem annak egy átdolgozott és új szempontok szerinti kibővített kiadása.

Schreiber Tamás az MTI-nek elmondta, hogy a kettős francia-magyar identitása miatt érezte úgy, hogy egész másképpen kell megírnia a könyvet a francia olvasóknak, mint a magyaroknak. A francia változatban a francia családja történetét és a történelmi eseményeknek inkább a francia nézőpontját domborította ki.

Új témaként került a kötetbe egyebek mellett a Franciaországban tavaly szenvedélyes közéleti vitát kiváltó nemzeti identitás kérdésköre. Schreiber szerint a nemzeti identitás egész mást jelent azoknak a bevándorlóknak, akik Kelet-Európából érkeztek, mint például a volt francia gyarmatokról betelepülteknek.

A könyvben a szerző - saját bevallása szerint - alapvetően arról akart szólni, hogy "magyar születésű franciaként", "olyan franciaként, aki büszke arra, hogy honnan jött és vállalja származását", mit kívánt tenni egész életében a francia-magyar kapcsolatok, illetve a "magyar imázs" érdekében Franciaországban. Mert a "magyar imázs nem jobb- vagy baloldali, hanem alapvető magyar ügy" - fogalmazott Schreiber.

"Én itt vagyok itthon, de Magyarország nem egy idegen ország számomra. Ott meg otthon vagyok. Azt akartam elmondani, hogy mennyivel tudok így többet tenni (a két ország viszonyában). Főleg most, a közelgő magyar uniós elnökség idején" - mutatott rá az újságíró.
Mindehhez szerinte "a nagy adu" a kezében az, hogy az 1956-os forradalmat és a rendszerváltást húsz évvel ezelőtt személyesen élte meg francia újságíróként Magyarországon. "Nem könyvekből vagy utólag megírt történelmi cikkekből tanultam a magyar történelmet, hanem a helyszínen csináltam végig" - hangsúlyozta.

Thomas Schreiber 1929-ben Schreiber Tamásként született Budapesten. Több mint hatvan éve él Párizsban, ahol Kelet-Európa egyik legelismertebb szakértőjének számít: a L,Express, majd a Le Monde című lapok és a francia rádió külpolitikai újságírójaként dolgozott. Munkája során a francia közélet szinte minden meghatározó szereplőjével személyes kapcsolatba került.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés