bezár
 

irodalom

2010. 12. 06.
Átadták a Lukács György-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Lukács György-díjakat hétfőn Budapesten, az elismerést az idén Poszler György akadémikusnak, valamint Krausz Tamás és Radnóti Sándor egyetemi tanárnak adományozták.

prae.hu

Agárdi Péter, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának elnöke az ünnepségen azt mondta: a kitüntetettek egyike sem Lukács György marxista filozófus "szolgai tanítványa", ők "azt szimbolizálják, hogy a baloldali, liberális társadalomtudományban kell, hogy legyen szellemi kohézió".

Mint közölte, "rossz idők járnak a demokratikus baloldali szellemiségre és a kultúrára, valamint a művészetre". A 20 éves alapítvány azonban most is aktívan foglalkozik egyebek mellett folyóiratok és könyvek kiadásával, ezenkívül van ösztöndíjuk is - tette hozzá.

A méltatásokat a kuratórium tagjai mondták.

Kapitány Ágnes kiemelte: Poszler György irodalomtörténész, esztéta kapott már Széchenyi-díjat és Nemes Nagy Ágnes-díjat is, munkásságát az önirónia és a humanizmus is jellemzi, véleménye szerint a marxi tanításokat be kell építeni a kelet-közép-európai történelem kutatásába.

Poszler György a kuratórium indoklása szerint egyebek mellett felsőoktatási, irodalomtörténeti tevékenységéért és Lukács György életművének gondozásáért részesült a díjban.

Hajdu Tibor akadémikus, történész kijelentette: Krausz Tamás történész "azokat a tényeket és igazságokat írta meg, amelyeket a történelmi forrásokban olvasott". Több kötete oroszul is megjelent, és több kötetnyi publicisztikát is jegyez. Munkásságával rámutatott arra, hogy az a rendszer, amelyet 1928 után Sztálin nevében bevezettek, "inkább az ellentéte, és nem a folytatása volt a lenini elveknek" - fűzte hozzá.

Krausz Tamás egyebek mellett tudományos munkásságáért, az orosz-szovjet történelem kutatásáért és legújabb Lenin-könyvéért kapta meg a díjat.

Ripp Zoltán történész laudációjában elmondta: Radnóti Sándor korábban kapott Déry Tibor-, Kosztolányi- és Széchenyi-díjat is.

Szamizdatos szerkesztő volt a nyolcvanas években, s "a szellem szabadságáért vállalta a hivatalától való megfosztást". A Holmi című lapot ő alapította. Munkáit világos értékítélet jellemzi, "műveivel a szellem tágasságára, a kultúra szabad világára nyit ajtót" - fogalmazott.

Radnóti Sándornak a többi között tudományos munkásságáért, Lukács-tanulmányaiért, bátor kritikusi, esztétikai, szerkesztői tevékenységéért és egyetemi tanári munkájáért adományozták a díjat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés