bezár
 

art&design

2010. 12. 05.
Különleges darabokkal indul a Nagyházi Galéria december eleji árverése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint hétszáz műtárggyal, köztük több, tízmilliós festménnyel várja a műgyűjtőket a Nagyházi Galéria kedden induló négynapos árveréssorozata.

prae.hu

Az első napon a régi mesterek műveit, a másodikon XIX-XX. századi festményeket, a harmadikon művészeti tárgyakat és bútorokat, a negyedik napon pedig ezüstöket és ékszereket árvereznek.

Igen erős anyaggal indul a sorozat, a régi mesterek művei között több magasra árazott vásznat is találni. 28 millió forinttal a francia, de művészetét Itáliában kiteljesítő Pierre-Athanase Chauvin Bacchus diadalmenete című 1820-as képe vezeti az árlistát. A tájba helyezett méretes vászon Chauvin egyik főműve, egy ehhez hasonló alkotása kapta annak idején a Párizsi Szalon aranyérmét.

Az antwerpeni Frans II. Francken már működése idején, a XVII. században is népszerű volt. Az aukción kínált, 1630-ra datált történelmi jelenete, a Scipio nagylelkűsége alig két évtizede bukkant fel Magyarországon, s most 15 millió forintért kínálják. Egy másik antwerpeni művész, Gaspar de Witte 1660-as, Folyóparti táj állatokat terelő pásztorokkal című munkáját az életmű legjobb darabjai közé sorolja a műtörténetírás, ez is indokolja 10 milliós kikiáltási árát. Ugyanennyiről indul Padovanino, azaz Alessandro Varotari klasszicizáló barokk festménye, a Lót és lányai. Mindezek mellett még számos flamand, holland, észak-itáliai, német mester munkája szerepel az aukción, portrék, mitológiai, bibliai és történelmi jelenetek, általában 4 és 15 millió forint között.

A második napon kínált XIX-XX. századi, főleg magyar festmények, grafikák között is vannak kiemelkedő darabok. A 332 tételes kínálatban egy nagyméretű, art deco formálású Kádár Béla-tempera kapta a legmagasabb, 11 millió forintos kikiáltási árat. Perlrott Csaba Vilmostól két remekmű, a nagybányai iskola hatását magán viselő, 1900-ból való Napsütésben és egy akvarell-tempera technikájú csendélet 4,4, illetve 1,8 millió forintról indul. Rippl-Rónai József férfialakos pasztellje, Márffy Ödön virágcsendélete, Czigány Dezső női portréja, Koszta József alakos tájképe 1,5 és 5 millió forint közötti kikiáltási árról licitálható.

A művészeti tárgyak aukciója ókori, időszámítás előtti, és későbbi korokból származó egyiptomi, görög, római darabokkal indul, de vannak indusvölgyi és kisázsiai régészeti tárgyak is a katalógusban, s a harmadik napon viszik kalapács alá a galéria erősségének számító néprajzi tárgyakat. 2,2 millió forintért kínálnak például két, ritkaságnak számító, feliratos XVIII. századi céhkancsót, míg egyszerűbb bokályokhoz, tálakhoz, butellákhoz 80 és 200 ezer forint közötti összegért is hozzá lehet jutni. A keleti tárgyak, porcelánedények, vázák, bronzszobrok és textilek után majd 100 tételnyi bútor és falióra zárja a harmadik nap árverését. Különleges darab az a XVIII. századi német írószekreter, amelyért 5,5 millió forint a kezdő licit.

A negyedik napon 200 tételre, bécsi, pesti, angol, német ezüstökre, díszüvegekre, porcelánokra, Zsolnay- és herendi dísztárgyakra lehet licitálni. A drágakövek, ásványok kedvelőit opál, malachit, ametiszt, achát, lapis lazuli kristályok várják. Régi magyar, francia, svájci aranypénzek után következnek végül az ékszerórák, az arany és platina ékszerek, amelyek közül kiemelkedik egy 15 millió forintért kínált szoliter gyűrű.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés