bezár
 

építészet

2010. 12. 04.
Fényfesztivál Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényben ragyog Milánó: az egész város kiveszi a részét a másodszorra megrendezett nemzetközi fényfesztiválból.

prae.hu

A milánói iskolások nyitották meg a szombat délutáni sötétedéskor a Led rövidítéssel ismert fényfesztivált. A székesegyház előtti téren ötszáz darab szárnyas mécsest repítettek a levegőbe, és felkapcsolták a dómnál állított Fény-fát is.

A karácsonyi ünnepekre készülő Milánó - a tavalyi siker után - idén is lelkesen csatlakozott a város felragyogtatásához: a kereskedők fényárban úszó üzletekkel, a műemlékek rendkívüli megvilágítással vesznek részt. Még a városi közlekedési vállalat is apró fényekkel díszített villamosokat indított, a milánói éttermek pedig fény-menüvel ünneplik a fesztivált. Természetesen ragyogó sárga színű fogásokat kínálnak, mindenekelőtt a helyi specialitást, a sáfrányos milánói rizottót.

A január 10-ig tartó fényfesztivál programjában (www.ledfestival.it) szerepel a milánói székesegyház (a december 8-i Szeplőtelen Fogantatás ünnepén) és a központi pályaudvar (december 13.) fénybe öltöztetése. Utcákon és tereken hatvan installációt állítottak ki: nemzetközi dizájnerek és a milánói művészeti gimnáziumok és akadémiák tanulóinak munkáit. A központi vásárlóutcákat és a külvárosokat is fénygömbök, fényfelhők, fénybe öltöztetett fák világítják meg, kizárólag alacsony fogyasztású lámpások felhasználásával.

A fényfesztivált már vita is kíséri: Gae Aulenti olasz építész, aki többek között a párizsi Orsay Múzeum belső építésze volt, a milánói polgármesternél tiltakozott a Cadorna téren kiállított kreáció ellen. A Tű és Cérna című installációt egy milánói diáklány alkotta. Aulenti obszcénnak találta, a fesztivál rendezői nem így látták, és az óriás cérnakarikába fúródó tűt ábrázoló fényalkotást nem távolították el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés