bezár
 

zene

2010. 12. 04.
Ismét koncertet ad a Varga János Project
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hosszú szünet után ismét színpadra lép Varga János, az egyik legjobb magyarországi rockgitáros; az East egykori tagja jelenlegi zenekarával december 12-én a fővárosi A38 hajón ad koncertet.

prae.hu

A Varga János Project eddigi három instrumentális stúdióalbumáról - The Wings of Revelation I. (2000) és II. (2002), Elixír (2009) -, valamint az East 1981-ben megjelent Játékok című, ma már rocktörténeti lemezéről játszik a koncerten.

Az 55 éves Varga János betegség miatt hosszú hónapokig nem léphetett színpadra, a mostani koncert jelenti a visszatérést számára. December 12-én az A38-on a gitáros, zeneszerző mellett Nagy Zsolt (billentyűk), Honéczy Zoltán (basszusgitár) és Király István (dob) alkotja a Varga János Projectet. Az East-blokkban Jamie Winchester énekel és gitározik, a koncerten közreműködik még Kovács Ferenc hegedűs, a Djabe tagja, valamint Cukalasz Hrisztosz ütőhangszeres, aki darbukán fog játszani.

A gitáros alapító tagja volt az 1975-ben Szegedről indult East együttesnek, amely a nyolcvanas évekre a hazai dzsesszrock, progresszív rock és szimfonikus zene talán legszínvonalasabb képviselője volt. Varga 1987-ig játszott a zenekarban, amely a kilencvenes évek közepéig működött változó tagsággal.

Varga János korábban az MTI-nek elmondta: kizártnak tartja, hogy az East - amelyben története során Varga és a ma is vele zenélő Király István mellett Móczán Péter basszusgitáros, Pálvölgyi Géza billentyűs, Dorozsmai Péter dobos, valamint több énekes, köztük Zareczky Miklós, Tisza József, Homonyik Sándor és Takáts Tamás is megfordult - újra összeáll és koncertet ad.

"Mindenki elfoglalt, van, aki már nem is zenél. Ennyi embert összeegyeztetni borzasztóan nehéz és egyébként is csak úgy lenne értelme az egésznek, ha egy tisztességes, nagy helyen játszhatnánk. Ehhez viszont nagyon sok pénz kell és egyelőre senki sem jelentkezett, hogy ezt finanszírozná" - fejtette ki Varga János.

A zenész az East után játszott a kísérletező, avantgárd Art Reaktorban, a Zig-Zag Companyban, közreműködött a Hobo Blues Bandben. A Projecttel kiadott első két albuma sok mindenben támaszkodott az Eastben írt dalaira, ötleteire, amelyek jelentős része annak idején nem jelenhetett meg lemezen. Az Elixír című, tavaly kiadott harmadik lemez már nem utal az eastes időkre, bár a keleti motívumok, az egzotikus skálák megmaradtak.

A Varga János Project előtt december 12-én a Rudenez progrock trió melegíti be a közönséget az A38-on.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés