bezár
 

film

2010. 12. 03.
Európai Filmdíjakat adnak át Tallinnban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tallinnban szombaton adják át az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjait. Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában ítélik oda, a rövidfilmek között Szimler Bálint Itt vagyok című alkotását is jelölték.

prae.hu

Az Európai Filmdíjak történetében most lesz a 23. átadóünnepség; az észt fővárosba a Nokia Concert Hallba mintegy 1400 vendéget várnak, akiket Anke Engelke német komikus és Märt Avandi észt színész fog köszönteni - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A legtöbb, összesen hét jelölést Roman Polanski Szellemíró című politikai krimije kapta. A Pierce Brosnan és Ewan McGregor főszereplésével készült Szellemíró után a Lebanon (Libanon, rendező: Samuel Maoz) című izraeli-francia-német koprodukciós háborús dráma a második öt jelöléssel; a film tavaly díjat nyert a velencei fesztiválon.

A legjobb európai filmnek járó díjért még a török-német Méz (rendező: Semih Kaplanoglu), a spanyol-argentin Szemekbe zárt titkok (rendező: Juan José Campanella), a német Soul Kitchen (rendező: Fatih Akin), valamint a francia Des Hommes et des Dieux (Emberekről és istenekről, rendező: Xavier Beauvoix) című mozija van versenyben.
A rendezők mezőnyében a francia Olivier Assayas, Semih Kaplanoglu, az olasz Paolo Virzi, Roman Polanski és Samuel Maoz került a jelöltek listájára; Assayas a terrorista Carlosról készített filmjével, Virzi Az első szép dolog című alkotásával.

A legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjra a Lourdes című film főszereplője, a francia Sylvie Testud lehet a legesélyesebb. A jelöltek között szerepel még a horvát Zrinka Cvitesic a Na putu című filmben nyújtott alakításáért, a német Sibel Kekilli (Az idegen), a brit Lesley Manville (Another Year) és a holland Lotte Verbeek (Semmit magamról). A legjobb színészek versenyében a dán Jakob Cedergren (Submarino), az olasz Elio Germano (Életünk), a brit Ewan McGregor (Szellemíró), a román George Pistereanu (Ha fütyülni akarok, fütyülök), valamint a spanyol Luis Tosar (Celda 211) kapott jelölést.

A rövidfilmek között Szimler Bálint Itt vagyok című alkotását is jelölték Európai Filmdíjra. A mozgókép az idei Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte. A történet főszereplője, Viktor nem tud aludni, ezért a várost járja, bolyongása során ismerősökkel és ismeretlenekkel találkozik.

A jelöltek közül az EFA 2300 tagja (köztük 41 magyar) választja ki a győztest. Azt már korábban bejelentették, hogy Zeynep Özbatur Atakan török producer kapja az Európai Koprodukciós Díjat, életműdíjat vehet át Bruno Ganz svájci színész, Gabriel Yared Oscar- és Grammy-díjas libanoni zeneszerző pedig az "Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez" elnevezésű elismerést kapja.

Az egyes díjakat kiemelkedő európai színészek és színésznők fogják átadni. Köztük lesz az EFA-nagykövetté választott portugál Maria de Medeiros, a francia Jean-Marc Barr, a német Hannelore Elsner, a dán Nikolaj Lie Kaas, a szerb Miki Manojlovic, a svéd Amanda Ooms, valamint az észt Lembit és Juhan Ulfsak. Hozzájuk csatlakoznak a színpadon a European Film Promotion nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosító Shooting Stars programjának ifjú színészei és színésznői: a lengyel Agata Buzek, a cseh Krystof Hádek, a brit Edward Hogg, az olasz Michele Riondino, és a finn Pihla Viitala, továbbá az olasz Alba Rohrwacher, aki tavaly volt Shooting Star.

A díjátadók névsorát Viktor Koszakovszkij orosz rendező, Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és a ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, valamint Wim Wenders német filmrendező, az EFA elnöke teszi teljessé.

Az 1989-ben alapított, berlini székhelyű Európai Filmakadémiát negyven európai filmes hívta életre, hogy a kontinens filmgyártásának ügyét előre mozdítsa. Az alapítók között volt az azóta elhunyt Ingmar Bergman, a szervezet első elnöke, valamint Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Theo Angelopoulos, Bernardo Bertolucci, Claude Chabrol, Federico Fellini, Stephen Frears, Marcello Mastroianni, Jirí Menzel, Nyikita Mihalkov, Szabó István, Mikis Theodorakis és Andrzej Wajda.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés